torstai 27. heinäkuuta 2017

Unelmainen pavlova





Ei ole kesää ilman kakkua, jossa on käytetty kauden tuoreita marjoja. Olen yhä enemmän ja enemmän ihastunut kotitekoisen marengin eri muotoihin. Mökillä ollessani halusin tehdä kesäisen kakun. Kepeä ja kevyt marenkikakku eli pavlova oli tällä kertaa juuri se oikea vaihtoehto. Tuoreisiin marjoihin yhdistettynä marenki ja kermavaahto ovat lyömätön kolmikko!

Mökkioloissa tehty kakku ei ole se näyttävin, mutta maku on makea, kepeä ja jopa juhlava. Jos pavlovasta haluaa juhlapöydän herkun, voi sen koristella näyttävämmin tekemällä esimerkiksi kauniit pursotukset kermavaahdosta. 

Kun tein kakun, oli minulla sillä hetkellä tuoreita mansikoita. Kakkuun voisi ihan yhtä hyvin käyttää myös esimerkiksi mustikoita, vadelmia tai vaikkapa punaviinimarjoja, jos tykkää kirpeämmästä kakusta. Kermavaahtoa halusin tehdä jämäkämmäksi maitorahkalla, jotta se ei valuisi niin helposti marenkilevyjen välistä ja päältä pois. 

Pavlova syödään heti sen valmistuttua tuoreeltaan. Jääkaapissa marenki pehmenee ikäväksi mössöksi yhdessä kermavaahdon ja marjojen kanssa. Lisäksi, kun kakusta aletaan leikata paloja, sen kauneus katoaa nopeasti. 

Suosittelen pavlovaa kesän herkuksi kaikille herkkusuille. <3 Se on myös siitä kiva tarjottava, että se on luonnostaan gluteeniton. Laktoosittoman siitä saa valitsemalla laktoosittoman kuohukerman ja maitorahkan. Tässä minun versioni pavlovasta:

Unelmainen pavlova
(8 henkilölle)

Tarvitset

Marenki:

4 (luomu) kananmunan valkuista
2 dl sokeria
0,5 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl (luomu) perunajauhoja

Täyte:

3 dl (luomu) laktoositon kuohukermaa
250 g maustamaton laktoositon maitorahkaa (ei rasvaton)
4 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria

tuoreita marjoja (esim. mansikoita)

Tee näin

1. Erottele kananmunista valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi.

2. Lisää valkuaisvaahtoon sokeri ja tomusokeri. Vatkaa, kunnes marenkitaikinasta tulee kova ja kiiltävä. Taikinan ei tulisi liikahtaakaan, kun käännät kulhon ylösalaisin. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa mukaan vaniljasokeri ja perunajauhot.

3. Tee taikinasta leivinpaperilla vuoratun pellin päälle kaksi saman kokoista kiekkoa. Jaa taikina ensin puoliksi kahteen vastakkaiseen nurkkaan. Ala muotoilla varovasti lusikalla marengista mahdollisimman symmetriset ja saman kokoiset kiekot.

4. Paista 125 asteisessa uunissa noin 1,5 h. Paistoaika riippuu uunin tehosta, joten tarkkaile  marenkia säännöllisesti.

5. Anna marenkien jäähtyä. Valmista sillä välin täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka, vaniljasokeri ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. 

6. Jos käytät mansikoita, pilko niistä osa. Muut marjat voi laittaa väliin kokonaisina.

7. Kun marengit ovat jäähtyneet, aseta toinen marenkilevy varovasti tarjoiluvadille. Ole todella varovainen, sillä marenki särkyy helposti. Levitä levyn päälle viipaloidut mansikat/muut marjat ja kermavaahtotäyte. Aseta toinen marenkilevy varovasti päälle. Koristele kermavaahtotäytteellä ja marjoilla.

8. Nautiskele saman tien. <3


- Ilona






2 kommenttia:

  1. Tää on tosi herkullisen näköinen! Täytyy ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin luvata, että maistuu vielä herkullisemmalta. :) Ihania leivontahetkiä!

      Poista