lauantai 29. heinäkuuta 2017

Asuntomessut 2017

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Mikkelissä. Olimme pari viikkoa sitten mökillä, josta on noin puolen tunnin ajomatka sinne. Asuntomessut avattiin juuri silloin, joten tottahan toki lähdimme katsastamaan messut mökiltä kahden pariskunnan voimin. Eihän omasta talosta haaveilevat voineet tällaista mahdollisuutta jättää käyttämättä!

Käynti asuntomessuilla oli itselleni ikään kuin tutustumiskäynti uusien talojen maailmaan tulevaisuutta varten. Vaikka oma talo on haaveissa ja sitä varten säästetään, ei sen hankkiminen vielä tällä hetkellä ole mahdollista. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten erilaisiin taloihin pohjaratkaisuineen ja pintamateriaaleineen on hyvä aloittaa tutustuminen jo hyvissä ajoin. Lähdin siis asuntomessuille inspiroitumaan, mielessäni erityisesti rakennuksessa käytetyt materiaalit, pohjaratkaisut sekä (totta kai) sisustus. 

Erityisen kiinnostuksen kohteena minulla olivat olohuoneet, keittiöt ja ruokailutilat sekä  makuuhuoneet. Olin myös kiinnostunut pihoista istutuksineen, mutta niihin ei näillä asuntomessuilla oltu panostettu. Sen sijaan pihojen vallitseva elementti oli suuret terassit. Ympäröivä luonto rannassa oli kaunis, joten ehkä senkin takia pihojen kasvillisuus oli jätetty luonnonmukaiseksi. Olisin silti kaivannut pihoille vehreyttä - alue oli tällä hetkellä aika kalju. Toki vuosien myötä istutuksia varmasti tehdään, mikä elävöittää alueen yleisilmettä. 

Puuttuvien istutettujen pensaiden ja puiden vuoksi taloista oli todella suora näköyhteys toisiinsa. Ikkunoiden ollessa tämän hetken muodin mukaisesti erittäin suuria, ei yksityisyydelle juuri jäänyt tilaa. Se hieman särähti omiin silmiini useassa talossa. 

Kuljin messuilla kameran kanssa, sillä halusin ottaa uusista upeista taloista inspiraatiokuvia. Kuvat keskittyvät erityisesti sisustukseen. Messujen ensimmäinen lauantai oli todella ruuhkainen, joten ihmismäärän vuoksi ei ollut mahdollista ottaa kuvia isoista tilakokonaisuuksista. Taloissa liikuttiin määrättyä reittiä pitkin, ja osassa taloista reitti oli ihmismäärästä ihan tukossa - oli vaikea pysähtyä ottamaan edes yhtä kuvaa takana tungeksivien ihmisten takia. Ajankohtana messujen ensimmäinen lauantai ei siis väenpaljoutensa puolesta ollut se kiitollisin tällaiselle esteetikolle, joka haluaisi nauttia avarista näkymistä ja pysähdellä ottamaan mielin määrin kuvia. 

Ihmispaljoudesta huolimatta asuntomessuista sai yllättävän paljon irti. Oli ihana katsella kauniita taloja ja niiden upeita sisustuksia. Jaan nyt teillekin messuilta ottamiani inspiraatiokuvia olohuoneista, keittiöistä ja ruokailutiloista, makuuhuoneista ja terasseilta. Esimerkiksi lastenhuoneet eivät kuuluneet omiin kiinnostuksen kohteisiin, joten niistä ei tallentunut kameraani yhtäkään kuvaa. Saunatiloista ja kylpyhuoneista oli sen sijaan hankala väenpaljoudessa saada kuvia. 


Olohuoneet


Olohuoneiden yleisilme oli moderni. Isot ikkunat, harmoniset värit yhdistettynä usein kontrastia luovaan mustaan, vain vähän huonekaluja. Suurin osa olohuoneista oli valoisia,  mistä pidin kovasti. Kirjoja rakastavana ihmisenä jäin kaipaamaan kirjahyllyille varattua tilaa, ja musiikki-ihmisenä pianolle tarkoitettua paikkaa. Toki olohuoneet olivat koosta riippuen osa väljästi, osa tiiviisti sisustettuja, eikä harrastuksiin liittyvää sisustusta näkynyt juuri missään kohteessa. 

Talojen sisustuksissa oli paljon ihania yksityiskohtia. Erityisesti pidin kasvi- ja tavara-asetelmista. Silmääni miellytti myös sisustuksen harmonia, jossa jokainen yksityiskohta oli tarkasti harkittu ja mietitty. Monissa olohuoneissa persoonalliset ja upeat valaisimet olivat se huoneen juttu. Sainkin melkoisen valaisinkuumeen asuntomessuilta!Keittiöt ja ruokailutilat

Keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen osalta löysin pohjaratkaisun, johon miellyin suuresti. Siinä keittiö, ruokailutila ja olohuone olivat yhtä kokonaisuutta. Pidin siitä, että keittiön ja ruokailutilan erotti työtasoina oleva saareke. Nautin kovasti tällaisesta avarasta kokonaisuudesta. Maalailin heti mielikuvia ystävien kanssa vietetyistä illoista, joissa voi helposti touhuta porukalla tilavassa keittiössä, ja olla silti myös niiden seurassa, jotka ottavat rennosti sohvalla. 

Asuntomessuilla ruokapöydille oli katettu toinen toistaan upeampia kattauksia. Rakastuin erityisesti Iittalan astioista tehtyihin kattauksiin totaalisesti! Myös harmoninen värimaailma miellytti silmääni.

Makuuhuoneet

Makuuhuoneet olivat suurimmassa osasta taloja melko pieniä. Tilaa oli lähinnä sängylle ja yöpöydille. Erityisen toimivina pidin makuuhuoneita, joista oli suora kulkuyhteys suureen vaatehuoneeseen. Sellainen kun on pitkään ollut unelmissani.

Eräs trendi makuuhuoneissa minua ihmetytti. Todella useassa talossa makuuhuoneeseen oli suuret, lasiset ovet. Hmm, itse en kyllä haluaisi nukkua akvaariossa. Varsinkaan niin, että yksi seinä on ikkunaa olohuoneeseen, ja toinen naapureita päin. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä ajatus tämän trendin takana on.

Siinä, missä olohuoneissa ja keittiöissä värimaailma oli hillitty, makuuhuoneessa väreillä leikiteltiin hieman enemmän.
Terassit

Kuten aiemmin mainitsin, pihoilla ei ollut istutuksia tai puutarhoja. Sen sijaan niistä löytyi toinen toistaan näyttävämpiä parvekkeita. Parvekkeiden pinta-ala oli suuri, ja niitä oli sisustettu jopa hieman olohuonemaisiksi. Asuntomessuilla oli ihana käydä inspiroitumassa ja nostamassa jo ennestään korkealla olevaa talokuumetta. Oli mukava nähdä, minkälaisiin ratkaisuihin ihastui, ja mitkä olivat ehdottomia no no-juttuja. Talot olivat kerrassaan tyylikkäitä kokonaisuuksia - ovathan ne aivan uusia ja ammattilaisten stailaamia. 


Olisi hauska kuulla muiden messuilla kävijöiden ajatuksia siellä olleista taloista. Mistä asioista piditte, mistä ette? Ja heiltä jotka eivät ole käyneet, mitä mieltä olette kuvien perusteella kohteista? :)

- Ilona

Voit seurata blogia Instagramissa @nennenblogi !

4 kommenttia:

 1. Oon lukenut monta postausta asuntomessuilta ja tää oli ehdottomasti laajin ja tietoa antavin, kiva juttu! Minusta isot ikkunat ovat kivoja jos ne antavat luontoon tai rajatulle pihalle, mutta en myöskään ymmärrä miksi valtavia ikkunoita rakennetaan tielle tai naapureille päin? Etenkin Espoon täyteen ahdetuilla uusilla asuinalueilla näkee usein kuinka asunnossa on ikkunaa koko seinä, vaikka se on ehkä kymmenenmetrin päässä yleisestä tiestä. Munkin mielestä olkkariin kuuluu kanssa kirjahylly ja painokin :) Iittalan astioita rakastan myös itse ja muutamista Iittalan ostoksista ois mahdollisesti ens viikolla tulossa postausta mun blogiin :)
  Sulla on tosi ihanan oloinen blogi ja liityn ehdottomasti lukijaksi!

  https://saraoonav.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tosi ihanasta kommentista, mukava kuulla palautetta ja ajatuksiasi! :) Minulla on sama juttu, että rakastan isoja ikkunoita luontoa kohti, mutta juuri naapureita tai vilkasta tietä kohti en sellaista ymmärrä. Ehkä jotkut sitten tykkäävät olla esillä, tai eivät vain välitä siitä? :D Itse tykkään oleilla kotona toisten katseiden ulottumattomissa. Ja onpa hauska kuulla, että löytyy muitakin kirjahyllylle ja pianolle tilaa kaipaavia. En vaan voisi kuvitella olohuonetta itselleni ilman niitä. <3 Kiitos vielä kauniista sanoistasi blogiini liittyen. Samat sanat sinulle - liityn ihanan blogisi lukijaksi! Jään odottamaan postaustasi Iittalan ostoksista... :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen juttu messuista, joihin en itse päässyt tutustumaan paikanpäälle. Olin ostanut muutaman messuja käsittelevän sisustuslehden, mutta sun kuvat toivat esille melkeinpä enemmän ihania yksityiskohtia sisustuksesta esim. Designers Guildin sinivalkoista tyynyt ja Lapuan kankureiden viltti, joista olen aina välillä haaveillut. Keittiöissäkin yksityiskohtia, joita en muista lehdissä nähneeni.
  Onhan se tapa säilyttää kirjat nurkassa pinoina, mutta hylly ois aina tyylikkäämpi. Oon myös kaivannut kuvia kirjahyllyistä ja pianoista. Hesarissa oli vähän aikaa sitten juttu, miten olohuoneiden sisustustrendit ovat muuttuneet http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005294004.html Luin kommentitkin siitä. Hyviä kuvia ja kiitos postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos hurjan kivasta kommentistasi. :) Mukava kuulla, että kuvista sai irti uusia asioita messuilta. Ja hauskaa, että muutkin kaipaavat olohuoneeseen kirjahyllyjä ja pianoakin! Itselläni on jo nyt kertynyt minulle tärkeitä kirjoja jo yhden vitriinin verran. Ne kun lojuisivat muodikkaasti nurkissa, olisi lopputulos aikamoinen sotku! :D Kiitos myös linkistä, oli mielenkiintoista luettavaa! Erityisesti pidin tästä kohdasta: ”Suomalaisuus on rakentunut voimakkaasti kielen ja kirjallisuuden varaan, ja sivistyneessä kodissa on ollut kirjahylly.'' Olen nimittäin juuri sitä mieltä, ja siksi jäin niin kovasti kirjahyllyjä kaipaamaan! :)

   Poista