lauantai 24. kesäkuuta 2017

Juhannus muilla mailla

Juhannus ei ole juhannus muualla, kuin pohjoisessa. Täällä Itävallassa on oma keskikesän juhlansa, mutta se on eri aikaan ja eri asia, kuin juhannus. 

Nyt juhannuksena tunnen matkan aikana ensimmäistä kertaa pienen kaipauksen häivähdyksen Suomeen. Äitini lähetti minulle juuri viestin, jossa kertoi meidän mökillä olevan kahvittelevassa sukulaisia ja serkkuja 16 henkilön voimin. Sitä minun juhannukseni on ollut niin pitkään, kuin muistan. Mökillä järven rannassa hyvää ruokaa, kahvittelua ja yhdessä oloa. Joinakin vuosina juhannus on ollut se ainoa hetki vuodesta, kun on päässyt kokoontumaan monen serkun kanssa samaan paikkaan. Silloin on ollut helppo hengittää - on ollut omien ihmisten kanssa. 

Nyt iso osa omista juhannus-ihmisistä on siellä, ja minä reissussa. Se on pakostakin hieman haikeaa. Vaikka Suomessa lämpötilat huittelevat käsittääkseni 10 asteen molemmin puolin, ja täällä on vietetty juhannusta reilusti yli 30 asteen lämmössä. Tai vietetty ja vietetty. Toivotimme toisillemme hyvät juhannukset. Olemme puhuneet, että nyt se juhannus on. Mitä juhannuksena on tehty lapsena. Mitä tekisimme Suomessa nyt. Tilasin eilen illalla ravintolassa lätyn, jotta pääsisin juhannuksen tunnelmaan. Siinäpä on, miten olemme juhannusta täällä kaukana voineet viettää. 

Vaikka se onkin hieman haikeaa, niin ei se haittaa. Juhannuksia tulee seuraavinakin kesinä. Toista Interrailiä sen sijaan voi olla vaikeampi järjestää tulevina kesinä. Olemme nauttineet olostamme ja ottanut juhannuksen levon kannalta. Lökötelleet aurinkotuoleissa uima-altaalla, lukeneet kirjaa ulkona, ottaneet päikkäreitä. Laiskaa toimintaa. Tai siis toimimattomuutta. 

Kerron teille pienen salaisuuden. Minulla on ollut vuosia ihan oma perinne juhannuksena. Se on Scandinavian Music Groupin ''Juhannus''-laulun kuunteleminen. Yksin, ja monta kertaa putkeen. Se on minun juhannuslauluni. Ja oma hetki. Sen toteutuminen ei riipu maasta tai paikasta. 

Tänä vuonna sitä kuunnellessani uudet kohdat liikuttivat minua uudella tavalla. Hyvällä tavalla. Näiden sanoitusten siivittämänä toivotan kaikille ihanaa juhannusta! <3Juhannus


Ylitin vuoret
siinä meni raja

Taivaalla yö
saapuu hitaammin

Ikävöin hetken
ja ikävöin toisen

Itkinkin jotain
ehkä yleistä kauneutta

Ehkä odottamattoman ylevää tunnetta

Suurkaupungin päällä
syttyi raketteja
Oli katsokaas keskikesä
Itkin taas
itkin taas
Ehkä rannassa palavaa puuvenettä
Ehkä muistoa sateisesta juhannuksestaAlhaalla valoja
niiden alla muita

Illallisaika
ja joitain maita

Ikävöin hetken 
ja ikävöin toisen

Itkinkin jotain
ehkä etäisyyttä muihin
Ehkä mittakaavan naurettavuutta

Suurkaupungin päällä
syttyi raketteja
Oli katsokaas keskikesä
Itkin taas
itkin taas
Ehkä rannassa palavaa puuvenettä
Ehkä muistoa sateisesta juhannuksesta


Laulun sanoitukset: Terhi Kokkonen

- Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti