lauantai 10. kesäkuuta 2017

Interrail 3 - Päivä ekologisessa Kööpenhaminassa

Ihanien Tukholmassa vietettyjen päivien jälkeen suuntasimme junalla yhdeksi yöksi Kööpenhaminaan. Alun perin tarkoitus oli viipyä tässä minulle uudessa ja kauan odotetussa kaupungissa pidempään, mutta majoittumisen kovan hintatason vuoksi pysähdyimme sinne vain yhdeksi yöksi. Yövyimme Cabinn Scandinavia-nimisessä hotellissa, jonka huone nimensä mukaisesti toi mieleen minimalistisine suihkuineen laivan hytin. Yksi yö ahtaasti majoittuneena meni vallan mainiosti, mutta kylläpä kirpaisi maksaa kirpun kokoisesta huoneesta 100€. 

Kun hotellin luovutus yön jälkeen aamupäivällä koitti, veimme rinkat Kööpenhaminan rautatieasemalle säilöön. Siitä alkoi päivä Kööpenhaminassa. Tässä on lista asioista, jotka tekivät minuun vaikutuksen Tanskan pääkaupungissa.
  • Ekologisuus. Oli hienoa nähdä kaupunki, jossa oli panostettu ympäristöystävällisyyteen, kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen ihan tosissaan. Pyöräilijöille oli autoteiden ja kävelyteiden väleissä omat kulkuväylänsä, joita pitkin pyöräilijät kulkivat. Pysäköintitilaa näytti olevan enemmän pyörille, kuin autoille. TODELLA ISO PEUKKU TÄLLAISELLE! Myös julkiset kulkuvälineet toimivat erinomaisesti kaupungissa. Julkisia olisi ollut myös helppo käyttää pyöräilyn kanssa yhdessä; esimerkiksi metroissa oli omia vaunuja, joihin sai tulla pyörän kanssa. Ekologisuus näkyi myös pienissä yksityiskohdissa: esimerkiksi kaupungilla roskisten yhteydessä saattoi olla oma telineensä pulloille, mikäli halusi antaa pantillisen pullon eteenpäin jollekin sitä tarvitsevalle. 
  • Puistot keskellä kaupunkia. Ihania, runsaita, kukoistavia ja vihreitä puistoja löytyi Kööpenhaminan kaupungin keskustasta. Korkeita ja näyttäviä puita, väriloistoa hehkuvia kukkaistutuksia, pieniä polkuja pensaiden lomassa. Siistiä, kaunista ja viihtyisää. Ihmisiä istui puistossa paistattelemassa päivää ja syömässä eväitä. Koin itsekin äkillistä tarvetta eväsretkelle, vaikka olimme juuri syöneet. :D On mahtavaa, että tällaisiin viheralueisiin keskustan alueella on panostettu. 
  • Kauppahalli keskustassa. Eksyimme puolivahingossa lasisiin kauppahalleihin, joissa oli tarjolla toinen toistaan ihanampia ruokia ja elintarvikkeita. Valikoimaa oli perinteisistä tanskalaisista kalatiskeistä sushiin, kreikkalaiseen ruokaan, tapaksiin, juustoihin, jälkiruokiin, italialaisiin öljyihin ja oliiveihin, hedelmiin... Listaa voisi jatkaa pitkästi. Kauppahalli oli moderni ja siisti, ja sieltä löytyi niin kotiin vietäviä ruokia kuin myös paikan päällä syötäviä annoksia. Valikoimasta hurmaantuneena nautiskelimme omat annoksemme ulkona: minä kreikkalaistyylisen kasvisruoka-annoksen viininlehtikääryleillä ja salaatilla, parempi puoliskoni taas tansakalaista (jättiläismäisen isoa) kalapullaa lisukkeineen. Lounas oli erittäin onnistunut ja edullinen; omani maksoi n. 7€, miehellä n. 5€. Ja hei, näin suosikkisarjani Vallan linnakkeen tähdistä kauppahallissa: upean Birgitte Hjort Sørensenin, joka näyttelee sarjassa Katrinea. Olin aivan täpinöissäni ja myönnän kävelleeni hänen ohitseen ''pari'' kertaa...
  • Tivoli Gardens. Rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Tivoli on maailman toiseksi vanhin huvipuisto. Alun perin huvipuisto on avannut ovensa jo vuonna 1843. Näiden pitkien perinteiden vuoksi halusimme ehdottomasti vierailla siellä. Huvipuistossa oli ajanvietettä kaiken ikäisille. Ravintoloita oli runsaasti, laitteita vähintään yhtä paljon, pelejä oli mahdollisuus pelata, puistoalueilla pystyi istuskelemaan, ja mahtuipa iltaan yksi konserttikin: tanskalainen The White Album. Yllättävää oli se, että huvipuistossa oli alkuillasta lähinnä nuorisoa ja aikuisia, ei juurikaan lapsia. Kaunis miljöö ravintoloineen näytti olevan aikuisten suosiossa. Viihdyimme sisäänpääsyn maksettuamme alueella koko rahan edestä, ja odottelimme siellä samalla yöjunan lähtemistä. (Siinä vinkki myös muille junalla kulkijoille.)
  • Ystävällisyys. Kööpenhamina jäi mieleen lämminhenkisenä, ystävällisenä ja ekologisena kaupunkina. Asiakaspalvelijat olivat erittäin avuliaita ja mukavia, ja löysimme heidän avullaan vihdoin turvalukot rinkkoihin. Kaupungissa tuntui myös turvalliselta kulkea. 
  • Kauniit rakennukset. Kaupungin yleisilme oli silmää miellyttävä. Kauniit rakennukset ja puistot muodostivat mieleenpainuvan kaupunkielämyksen.


Vietimme Kööpenhaminassa oikein mukavan päivän. Edellä mainittujen aktiviteettien lisäksi kävimme katsomassa sen pakollisen nähtävyyden, Pieni Merenneito-patsaan. Päivään kuului paljon kävelyä paikasta toiseen, kauniiden rakennusten ihastelua ja myös hieman väsähtäneitä hetkiä - hotellihuoneen luovutuksen jälkeen emme päässeet huokaisemaan minnekään. Siitä huolimatta päivästä jäi hyvä mieli. :)

Kööpenhaminasta matka jatkui Celleen yöjunalla.

- IlonaEi kommentteja:

Lähetä kommentti