keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Interrail 1 - Matkan aloitus & ihana Tukholma

NYT SE ON ALKANUT. Kauan siitä on haaveiltu, kauan sitä on suunniteltu, kauan siihen on säästetty. Kauan sitä on jännitetty ja toivottu. Ja nyt vihdoin, pitkän talven jälkeen, sitä ei enää tarvitse odottaa. Se on tässä ja nyt: Interrail!!!

Tarkoitukseni on kirjoittaa matkastamme blogiin sekä matkan aikana että sen jälkeen. Matkan aikana aikomukseni on päivittää reissukuulumisia niistä kohteista, missä olemme olleet. Paineita lomalainen ei päivitysten määrästä tai tahdista aio kuitenkaan ottaa, vaan kirjoittaminen tapahtuu fiiliksen mukaan. 

Interrail-matkamme poikkeaa luonteeltaan käsityksestä, jonka mukaan puolet öistä nukutaan levottomilla rautatieasemilla; majoitumme mukavasti ja etukäteen varattuihin paikkoihin. Haluamme välttää painavat rinkat selässä haahuilua vieraissa kaupungeissa yöpaikkoja etsien. Nälkäisenä ja väsyneenä moinen saisi verenpaineeni ja kiukkukäyräni kohoamaan turhan korkealle. Kutsuisin matkaamme aikuisten ihmisten Interrailiksi, jossa juna matkustamisen muotona mahdollistaa monen mielenkiintoisen kohteen yhdistämisen yhdeksi reissuksi. 

Matkamme alkoi 5.6., jolloin lensimme Helsingistä Tukholmaan. Lentäminen Norwegianilla oli edullisin tapa päästä Tukholmaan, joten valitsimme kulkuvälineeksi lentokoneen. Matkalla Helsinkiin koimme matkan ensimmäisen vastoinkäymisen: lähijunat junanvaihdon jälkeen Tikkurilasta  lentokentälle oltiin peruttu kokonaan. Olin jo etukäteen epäillyt, voimmeko luottaa VR:n kykyyn pysyä aikatauluissa, kun kyseessä on lennolle ehtiminen. Epäilykseni eivät valitettavasti olleet turhia. Pääsimme Tikkurilasta lentokentälle taksilla, jonka onneksi pystyimme jakamaan serkkuni ja random-turistin kanssa. 

Tukholma otti meidät vastaan aurinkoisena, ystävällisenä ja kauniina. Lentokenttäbussi vei meidät 1,5 km:n päähän majoituksestamme. Sieltä suunnistimme Google Mapsin opastamana ihanan puiston ja kauniiden rakennusten lomassa hotellille. (On muuten maailman paras keksintö Telialta, ettei netin käyttäminen Euroopassa maksa sen enempää, kuin Suomessa. Google Maps ja muut sovellukset tulevat tällä reissulla todella tarpeeseen!) Rinkan painoa kevensi onnellisuuden tunne siitä, että reissu sai alkaa näin ihanissa merkeissä.


Vietimme Tukholmassa kaksi yötä. Päivät olivat kauniita ja aurinkoisia. Auringon lämpö tuntui luksukselta pitkän talven jälkeen. Kunnon kesäpäivää kun emme Suomessa ehtineet kokea. Aikamme kului lähinnä kaupunkiin tutustuen kävelemällä. Vaikka olen käynyt Tukholmassa aiemminkin, oli sen ihana puistokulttuuri minulle uusi juttu. Puistoissa lintujen laulun saattelemana käveleminen teki terää, kun kaupungin meteli ja vilske alkoi kyllästyttää. 


Aikomuksemme oli ostaa Tukholmasta junamatkoja varten turvalukot rinkoille. Lukkojen tarkoituksena on vaikeuttaa rinkkojen varastamista, jos ne ovat esimerkiksi junan tavaransäilytystelineissä. Omaisuudestani tarkkana ihmisenä haluaisin pitää rinkan aina mahdollisimman lähellä itseäni, mutta kaikissa junissa se ei välttämättä ole mahdollista. Pettymykseksemme meidän täytyi todeta, ettei Tukholman kokoisesta kaupungista tällaista välinettä löydy. Kiersimme neljä alan liikettä, ja kaikissa vastaus oli sama: turvalukkoja ei ole enää myynnissä, sillä maahantuojaa niille ei ole. Otamme uuden yrityksen Kööpenhaminassa. Harmi vain, että lukkojen perässä juoksemiseen meni niin paljon aikaa täysin turhaan.

Hauskana sattumana Tukholmassa viettämämme 6.6. on Ruotsin kansallispäivä. Ruotsin liput liehuivat korkealla monessa paikassa, mutta muuten kansallispäivä ei turistin näkökulmasta juuri näkynyt. Erikoistavaraliikkeet palvelivat sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti, mutta muuta poikkeavuutta ei ollut.


Kävimme lounaalla aivan mielettömän ihanassa paikassa nimeltä Kafe Himlavalvet. Olimme niin vaikuttuneita siellä syömistämme salaateista, että paikka ansaitsee oman postauksensa. 

Matka alkoi siis vallan mukavasti Tukholmasta. Tällä hetkellä istumme erittäin viihtyisässä, tilavassa ja siistissä junassa, jonka määränpäänä on Kööpenhamina. Rauhallisessa junassa on ollut ilmainen Wi-Fi, jota olemme hyödyntäneet suunnittelemalla reittiä ja varailemalla majoituksia. 

Kööpenhamina on kaupunki, jossa olen jo pitkään halunnut käydä. Joten Kööpenhamina, täältä tullaan!

- Ilona


Aiempia Interrailiin liittyviä kirjoituksia:Aiempia Tukholmaan liittyviä kirjoituksia:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti