sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Interrail: Kaikki tiet vievät Roomaan

Interrailin suunnitteleminen on kuin loputon suo: koko Eurooppa on auki rautateiden kautta ihan uudella tavalla. Kuukausi (tai meillä itse asiassa viisi viikkoa) aikaa käydä, missä haluaa. Ja matkailijan mielihän halajaisi vaikka minne! Euroopassa on tällä hetkellä lukuisia kohteita, joissa olen jo käynyt, mutta joihin haluaisin palata. Vielä enemmän on uusia paikkoja, jotka haluaisin nähdä. Siihen lisätään vielä kumppanin toiveet, niin ollaan jo melkoisessa maiden ja kaupunkien viidakossa.

Reittiä on kuitenkin pakko rajata, jotta matka pysyy mielekkäänä. Jatkuvat siirtymät, pitkät junamatkat, juna-asemien etsiminen ja majoituspaikkaan löytäminen kerta toisensa jälkeen voi olla väsyttävää puuhaa. Matkan tarkoitus olisi nautiskella lomasta ja kiireettömästä olosta, ei säntäillä joka päivä tukka putkella paikasta toiseen. Kiireen ja aikataulujen kanssa saa säätää koko talven, joten samanlaista tunnetta ei halua lomalle takaraivoon jyskyttämään. Siispä, vaikka Euroopassa on kiinnostavia paikkoja pilvin pimein, on meidän täytynyt rajata reitin pituutta rankalla kädellä. Kerron seuraavaksi tiivistettynä, miten reittisuunnitelmat ovat kevään aikana saaneet muuttua matkan varrella. Siitä saa jonkinlaista mielikuvaa siitä, miten alkuperäinen suunnitelma voi muuttua ihan toisenlaiseksi jo ennen, kuin matka on edes alkanut.

Alkuperäinen suunnitelmamme oli mennä ensin laivalla Tukholmaan, ja jatkaa sieltä Kööpenhaminan kautta Saksaan. Laivan jouduimme kuitenkin hylkäämään, sillä huomasimme lentämisen olevan yli puolet halvempaa. Ensimmäinen etappimme on siis lentää Helsingistä Tukholmaan. Lennot maksoivat n. 50€ matkatavaroineen, siinä missä laivan hytti kahdelle hengelle olisi ollut lähemmäs pariasataa euroa.

Kööpenhaminen jälkeen reitin oli tarkoitus edetä maittain seuraavasti: Saksa - Itävalta -  Italia - Raska (Riviera) - Espanja (Baskimaa) - Ranska - Englanti (Lontoo). Lontoosta ajattelimme lentää Suomeen. Sanoisin, että aikamoisen pitkä reitti. Tähän reittiin olimme sulloneet monta maata ja kaupunkia, joissa olisimme halunneet myös viipyä pidemmän aikaa. Hylkäsimme kuitenkin tämän idean siksi, että matka olisi mennyt lähinnä junassa istuen, eikä missään olisi ehtinyt viipyä perillä pidempään. 

Seuraava vaihe tästä oli se, että kävisimme pitkään haaveissamme olleessa Baskimaassa erillisen reissun, ja jättäisimme sen tältä erää pois. Pian tämän pohdinnan jälkeen kuitenkin kuulimme, että Lontoossa asuva serkkuni ja hänen tyttöystävänsä eivät ole paikkakunnalla juuri silloin, kun olimme suunnitelleet menevämme sinne. Niinpä ajattelimme, että Lontoo voisi sittenkin tältä erää jäädä, ja matka loppua Espanjaan. (Tähän suostuin vannottamalla, että kävisimme rakastamassani Lontoossa joskus erillisen reissun - minulla on aivan ikävä sen kaupungin sykettä. Pyyntööni (lue: vaatimukseeni) suostuttiin. :D)

Tämän päätöksen jälkeen aloimme katsella lentoja Espanjasta Suomeen. Aika suolaisissa hinnoissa liikuttiin. Mieheni sähköpostiin oli kuin ihmeen kaupalla tullut Norwegianilta viesti, että yhtenä päivänä nettisivuilla olisi kolmen tunnin ajan alennuksia. Ajankohta oli tietysti niin keskellä päivää, että minä olin töissä. Sain keskipäivän aikaan töihin puhelun, jonka ehdotus oli houkutteleva. ''Entä jos päättäisimmekin reissun Roomaan, sieltä päästäisiin Helsinkiin juuri oikeana päivänä hintaan 70€?'' KYLLÄ! Rooma, tuo minun suosikkikaupunkini ottaisi minut jälleen vastaan heinäkuussa. Baskimaalle teemme erillisen reissun, sillä se on oman käyntinsä arvoinen paikka. Nyt reitin lyhentyessä radikaalisti, voimme viipyä mielenkiintoisissa paikoissa pidempään, ja ehdimme oikeasti ottaa rennosti. Lisäksi, erityisesti Itävallassa ja Italiassa meitä kiinnostaa moni kaupunki ja kylä, joihin meillä on nyt enemmän aikaa tutustua.


Kaikki meni siis hyvin juuri näin. Alkuinnostuksen suureelliset suunnitelmat reitin pituudesta muuttuivat realistisimmiksi ja matkan luonne sen myötä rennommaksi. 

Kyllä se niin näyttää olevan, että kaikki tiet vievät Roomaan. <3

- Ilona

Ps. Iiiks, viikon päästä lähetään!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti