lauantai 8. huhtikuuta 2017

Keikalla: Anssi Kela yllätti

Emme vielä seitsemän aikaan illalla tienneet, että parin tunnin päästä olisimme täysissä fiiliksissä Anssi Kelan keikalla. Tiedossa ei ollut edes se, että Anssi Kela on ylipäänsä keikkailemassa Rovaniemellä. 

Viime viikonloppuna sain kylään kauan odotetun vieraan Kouvolasta. Rakas serkkuni, ystäväni ja sielunsiskoni tuli Lappiin minua viihdyttämään. Olimme ajatelleet, että lauantai-iltana voisimme käydä jossakin kulttuurimenossa. Kovin heikosti tuntui kuitenkaan mitään sinä lauantaina löytyvän. Kelkka kuitenkin kääntyi, kun siskoni tuli lauantaina alkuillasta kyläilemään, ja pohti ääneen mennäkkö Anssi Kelan keikalle illalla. Me innostuimme kerta heitolla ajatuksesta mennä katsomaan lapsuuden suosikkia Pohjanhoviin (joka on siis rovaniemeläinen keski-ikäisten suosima hotellin baari). Oi niitä aikoja, kun me serkukset lauloimme Mikan faijan BMW:tä mummilan yläkerrassa yhä uudestaan ja uudestaan. Vaikka kumpikaan ei enää nykyään ole artistia kuunnellut, päätimme lähteä verestämään lapsuuden rakkaita muistoja illalla Pohjanhoviin.

Muistan edelleen Nummela-albumin laulut ulkoa. Muistan vielä sen onnen tunteen, kun sain sen CD:nä isältä lahjaksi. Voi että, sitä levyä silloin kuunneltiin. Fiilistelin ihan täysillä levyn mukana, kun kuuntelin sitä sähkönsinisestä ja hieman kiiltävästä mankastani. Ensimmäisen levyn jälkeen Anssi Kelan musiikin tuntemus on rajoittunut lähinnä radiohitteihin ja Vain elämää-sarjassa kerran kuultuihin esityksiin. Ne eivät ole hetkauttaneet minua oikein suuntaan tai toiseen. Lähdin siis keikalle vailla sen suurempia odotuksia.


Keikka aloitettiin onnistuneesti Milla-hitillä. Tällaiselle vanhan tuotannon fiilistelijälle se polkaisi käyntiin onnistuneen illan. Illan aikana kuultiin useampikin kappale ensimmäiseltä levyltä. Se ilahdutti kovasti - sitä vartenhan me tulimme keikalle. 1972, Nummela, Puistossa, Kaksi sisarta, Mikan faijan BMW. Jes! Tylsää ei kuitenkaan ollut itselle uusien ja vieraiden kappaleiden aikana, sillä taitava soitanta ja laulanta pitivät otteessaan myös silloin. 

Anssi Kela pääsi yllättämään. Hän oli esiintyjänä mukaansatempaava, valovoimainen, karismaattinen ja lahjakas. Musikaalisuus paistoi jokaisesta hänen soittamasta ja laulamasta nuotista. On helppo kuunnella laulajaa, jolta virhenuottia ei pääse, eikä vireen puolesta tarvitse pelätä. Myös hänen taitonsa kitaristina pääsivät oikeuksiinsa - varsinkin  bändin kitaristin kanssa soitetussa kitara-battlessa. Yleensä minua lähinnä naurattaa semmoinen kitarasankari-meininki, mutta nyt oli pakko innostua; olihan se aivan älyttömän taitavaa soitantaa!

Yksi asia minua hieman huvitti. Nimittäin Kelan ja kitaristin hiuksia lempeästi liehutteleva tuulikone. En tiedä, oliko sen tarkoitus viilentää esiintyjiä, vai saada aikaan kuontaloa leyhyttelevä efekti. Olipa tarkoitus kumpi tahansa, herättivät sisätiloissa liehuvat heviletit minussa tahatonta huvitusta. Pieni huvittuminen ei kuitenkaan koskaan ole pahasta. Se vain lisää tilanteen viihdyttävyyttä. Tuulahdus ison maailman meininkiä tuulikoneella Rovaniemen Pohjanhovissa. Tulipa nähtyä sekin.

Artistin spiikkaukset olivat hauskoja. Tuntuu mukavalta, kun esiintyjä ei aliarvioi yleisöään. Älykkäät ja omalaatuiset jutut laulujen välissä olivat virkistävää kuultavaa. 

Kannatti lähteä katsomaan itselle lapsuudesta tuttua artistia. Lämpenen edelleen eniten Nummela-levyn tuotannolle, sillä en tavoita samanlaista fiilistä uudemmista kappaleista. Johtuuko se sitten tunnelatautuneista muistoista vanhoihin lauluihin, vai siitä, että myös musiikin tyyli on muuttunut - en tiedä. Spotifyn listoilleni en siis tule lisäilemään hänen uusia biisejään, mutta aion fiilistellä aiempaa useammin hänen ekan levyn mahtavia lauluja. 

On mukava muistella keikkaa, jonka esiintyjä herätti arvostusta.

- Ilona

2 kommenttia:

  1. Löysin raporttisi Instagramin kautta. Kiitos. Anssi-fanina arvostan. Vaikket lisääkään (vielä) Anssin biisejä Spotify-listoillesi, niin kuuntelepa kuitenkin konserttisalikiertuulla äänitetty livelevy "Parasta aikaa". Upeat versiot biiseistä, ja levyn soundi on aivan mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos kommentista täälläkin. :) Keikka teki minuun kyllä vaikutuksen, enkä yhtään ihmettele faniuttasi. Taitava artisti monin puolin! Ja otan kuunteluun suosittelemasi livelevyn - aina pitää antaa mahdollisuus uudelle! Mukavaa viikkoa sinulle! :)

      Poista