keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Naistenpäivänä: Mielummin tasa-arvoa kuin kukkia, kiitos!

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Kaupat mainostavat alennushinnoin myytävistä ruusukimpuista, somessa ihmiset toivottavat hyvää naistenpäivää ja postaavat kuvia suklaarasioista. On hienoa, että ihmiset muistavat itselleen tärkeitä naisia. Tässä kukkapuskien ja suklaarasioiden täyttämässä päivässä on kuitenkin taustalla niin paljon enemmän. 

Ensimmäinen naistenpäivä järjestettiin 1909 Yhdysvalloissa. Vuoden päästä siitä naistenpäivänä vaadittiin mielenosoituksissa äänioikeutta, viranhoito-oikeutta, oikeutta työhön ja ammattikoulutukseen ja työsyrjinnän lopettamista. (Lindfors & Yli-Ojanperä 2011.) Kaupallisuuden tunkiessa kaikkialle joulusta, pääsiäisestä, ystävänpäivästä ja nykyään naistenpäivästä lähtien, meinaa merkkipäivien todellinen sanoma väljähtyä krääsän alle. On tärkeää, että naistenpäivänä palataan sen tarkoituksen todellisille juurille. 

Olen ylpeä siitä, että Suomessa moni asia on mennyt eteenpäin. 1910 mielenosoituksissa vaadituista perusoikeuksista on toteutunut iso osa. Paljon on kuitenkin toteutumatta. Naiset kokevat edelleen työsyrjintää hedelmällisyytensä ja kohtunsa vuoksi. Maailman talousfoorumi arvioi, että nykyvauhdilla saavutamme kansainvälisesti miesten ja naisten välisen tasa-arvon vuonna 2095 (Piha & Vesanen 2016).  Eli hyvällä tuurilla minun ikäpolveni lapsenlapsenlapset saisivat nauttia tasa-arvoisesta työelämästä. Ei kuulosta hyvältä. 

Me Suomessa emme voi tuudittautua sen varaan, että arvio on kansainvälinen. Myös kotimaassa riittää tekemistä tasa-arvoisen työelämän saavuttamiseksi. Nuoria naisia ei haluta palkata vakituisiin työsuhteisiin, sillä he saattavat hankkia lapsia. (Lammi-Taskula 2016). Paino sanalla saattavat. Kaikki nuoret naiset eivät haaveile äitiydestä lähitulevaisuudessa tai välttämättä koskaan. Kaikista ei tule äitejä, vaikka he sitä kuinka haluaisivat. Naisia ei saa syrjiä työelämässä vain sen takia, että heillä on kohtu. Halusi sitä kohtua sitten käyttää tai ei. Äitiyis ei sulje pois naisten haaveita edetä urallaan. Sukupuoleen katsomatta jokaisella tulisi oikeus päästä työpaikkaan ja urallaan eteenpäin. Onneksi on olemassa eläviä esimerkkejä myös siitä, että nuoria naisia valitaan virkoihin ja tärkeisiin työtehtäviin. Tällaisia viisaita pomoja tarvittaisiin rutkasti lisää.

Naisen euro on edelleen 82 senttiä. Naisten eläke on keskimäärin 17 208 € ja miesten 21 948 € vuodessa. (Korkeaoja 2016.) Naisten pienempiä palkkoja perustellaan lastenhoitovastuulla (huomaa sukupuoliroolit ja jälleen se kohtu) ja siihen liittyvien poissaolojen mukanaan tuomilla kustannuksilla työnantajalle. Äitien ura ei etene, eikä myöskään eläkettä kartu samalla tavalla kuin pienten lasten isille. (Lammi-Taskula 2016.) Jos siis nuori nainen on ylipäänsä palkattu töihin lapsen saamisen uhkan vuoksi. Kärjistetysti sanottu, mutta valitettavasti kyseessä on tutkittu tosiasia.  Olisi naisten työelämän kannalta sekä myös isien vanhemmuuden kannalta tärkeää, että Suomessa olisi aito valinnanvapaus päättää perheen sisällä, kumpi hoivaa lasta kotona. Sekä pinttyneet sukupuoliroolit että yhteiskunnan asettamat säädökset käyttää vanhempainvapaa kuitenkin estävät tasa-arvoisen valinnan. 

Onpa naisten pienempiä palkkoja perusteltu Euroopan parlamentin tasolla puolalainen konservatiivipoliitikko laukonut suustaan, että naisen kuuluu ansaita vähemmän siksi, että he ovat ''heikompia, pienempiä ja vähemmän älykkäitä''. On hälyttävää ja pelottavaa että vuonna 2017 Euroopan parlamentissa voi istua tällaisen ajatusmaailman omaava päätöksentekijä. Melkein vielä pelottavampaa on se, että tällaista voi sanoa ääneen EU-tason kokouksessa. Hän saattaa saada rangaistuksen puheistaan. Ei ole tietääkseni rangaistuksesta ainakaan vielä kuulunut mitään. Tasa-arvokomitean puheenjohtaja vastasi tälle röyhkimykselle varsin tyhjentävästi ja napakasti: ''Teidän teorianne mukaan minun ei pitäisi olla täällä kansanedustajana. Teitä loukkaa ja häiritsee, että me naiset voimme edustaa täällä kansalaisia tasa-arvoisesti. Puolustan täällä kaikkia Euroopan naisia teidän kaltaisianne miehiä vastaan''. 
TÄLLAISIA PUHEENVUOROJA TARVITAAN LISÄÄ. Ei jäädä kuuntelemaan hiljaa, jos kohtaamme, kuulemme tai näemme seksismiä, tasa-arvon loukkaamista tai naisten vähättelyä ja syrjimistä. Vaikeneminen ei muuta maailmaa. Epäkohtien sanominen ääneen sen sijaan voi muuttaa maailmaa vähän kerrallaan. Yhteiskunnan rakenteiden muokkaaminen lähtee yleisestä asenteen muuttumisesta. Yksittäiseen alentavaan kommenttiin takertuminen voi tuntua jonkun mielestä pikkumaiselta, mutta juuri sellaisiin asioihin puuttumisesta muutos lähtee. 

Jos siis ajattelit, että Suomessa tasa-arvo on jo hyvällä mallilla, pysähdy hetkeksi miettimään seuraavia asioita: 

''Suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajista neljä on naisia. Yrittäjistä 32 prosenttia on naisia. Naisten jalkapallon MM-kulta tuo voittajille vajaat kaksi miljoonaa euroa, miesten kulta 32 miljoonaa. Joukkoraiskauksen saama julkisuus lieventää raiskauksesta saatua tuomiota. Isäkuukauteen sisältyvää kahta viikkoa pidempää vanhempainvapaata pitää vuosittain 2-3 prosenttia isistä. Omaishoitajista enemmistö on naisia. Ulkomaalaistaustaisille tytöille suositellaan lähihoitajan uraa tytön kiinnostuksen kohteista välittämättä. Naisen eläke on keskimäärin 17 208 euroa vuodessa ja miesten 21 948 euroa vuodessa. Naisen euro on 82 senttiä.'' (Korkeaoja 2016.)
 Tasa-arvossa on siis Suomessa päästy eteenpäin, mutta tekemistä riittää vielä silti. Monessa muussa maailmankolkassa tasa-arvoa edistäviä tekoja tarvittaisiin myös kipeästi. Jopa huutavasti.  


Kuten videolle tiivistetään muutamaksi lauseeksi, on jokaisella tytöllä oikeus olla lapsi, käydä koulua, saada äänensä kuuluviin ja päättää omasta kehostaan. Minut tekee surulliseksi ja epätoivoiseksikin niin monen tytön ja naisen tilanne tuolla kaukana. Kuitenkin koen, että jotakin minun on voitava tehdä heitä auttaakseni. Naistenpäivän kunniaksi käyn lahjoittamassa sopivan summan tyttöjen tasa-arvon edistämisen hyväksi. Se on tähän hätään konkreettisin keino, jonka keksin.

***

Tästä kirjoituksesta oli tarkoitus tulla ihan erilainen. Teksti syntyi kertaistumalla hurjaa vauhtia. Käsittelin osittain niitä teemoja mitä ajattelinkin, mutta moni ajattelemani teema jäi käsittelemättä tai liian pienelle huomiolle. Täytyy siis jatkaa niistä aiheista (kuten tyttöjen ja naisten ulkonäköpaineista) myöhemmin. 

Kerroin tänään kumppanilleni, että aloitin naistenpäiväaiheisen blogikirjoituksen kirjoittamisen. Tekstiä oli silloin syntynyt vain pari riviä. Hänen kommenttinsa oli lainaus siitä, mitä hän ajatteli minun kirjoittavan tekstissäni: ''Nouskaamme parrikadeille feminismin hengessä!'' Osuvammin ei voisi juuri asiaa ilmaista. Näin sitä parisuhteessa käy; toinen tietää omat ajatukset ja aikeet joskus jo ennen, kuin niitä sanoo toiselle ääneen. Ei siis tullut hänellä mieleenkään, että kirjoitukseni olisi ruusukimpun hehkutus. :D 

Olen viettänyt naistenpäivää eilen kirjastosta lainaamani kirjallisuuden parissa. Tasa-arvoa ja naiseutta käsittelevien kirjojen lukeminen on ollut mielestäni mitä parhain tapa viettää juuri tämä päivä. Jatkan samaa teemaa vielä huomenna. Kirjastosta mukaani tarttuivat Liisa Huhtan ja Rosa Meriläisen Kilttien kapina: tottelemattomuuden alkeet naisille, Katriina Järvisen ja Tuulikki Pietilän Vapaa nainen törmää todellisuuteen: tutkimusmatkoja tosielämään sekä Juntumaan, Korkeaojan ym. Kaikki tasan! - pamfletti epätasa-arvosta. Tähän mennessä olen ehtinyt perehtyä parhaiten pamflettiin, jota käytin lähteenä myös tätä tekstiä kirjoittaessani. Suosittelen tutustumaan siihen; tiiviissä paketissa paljon hyvää asiaa.

Lopuksi siis. Teit ihanasti, jos ostit läheisellesi naistenpäivänä kukkia tai suklaata. On ihanaa, jos ilahduit saamastasi huomionosoituksesta. Jokainen nainen on kukkansa ansainnut. Muistetaan kuitenkin naistenpäivän alkuperäinen tarkoitus. Ei unohdeta tasa-arvoa. Ei jäädä hiljaisiksi kohdatessamme epätasa-arvoa. Sanotaan nämä asiat ääneen.

Voimaannuttavaa ja tasa-arvoista naistenpäivää jokaiselle ihmiselle, joka itsensä naiseksi kokee! Olette voimakkaita, älykkäitä, upeita ja taitavia. Teistä jokaista tarvitaan, teistä jokainen on arvokas. <3

- Ilona


Lähteinä on käytetty:

Korkeaoja, J. 2016. Miksi tasan!? Teoksessa Kaikki tasan! - pamfletti epätasa-arvosta. 

Lammi-Taskula, J. 2016 Jaettu perhevapaa, onnellisempi perhe. Teoksessa Kaikki Tasan! -pamfletti epätasa-arvosta.

Lindfors, J. & Yli-Opjanperä, E. 2011. Naistenpäivän juuret ovat ruusujen sijaan tasa-arvotaisteluissa http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/08/naistenpaivan-juuret-ovat-ruusujen-sijaan-tasa-arvotaistelussa

Piha, K. & Vesanen, M. 2016. Dialogi 2015: Naisten työurien edistäminen vaatii tekoja. Teoksessa Kaikki tasan! - pamfletti epätasa-arvosta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti