keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Kysymyksiä ja vastauksia vuodesta 2016

Olen nähnyt näin vuoden vaihtuessa monessa blogissa samantapaisia postauksia menneestä vuodesta kysymyksien muodossa. Ajattelin nyt vastailla viime vuotta koskeviin kysymyksiin.  En ole kertonut loppujen lopuksi kovin paljoa itsestäni teksteissäni, joten tällainen kirjoitus tuo hieman vaihtelua blogini luonteeseen. Mitään suuria juonipaljastuksia elämästäni tämä(kään) kirjoitus ei tule silti sisältämään, mutta pieniä arkisia ajatuksia vuodesta 2016 siitä voi lukea. On mukava palata vielä edelliseen vuoteen ja summata edellisen vuoden asioita mielessään. Sen jälkeen on hyvä katsella nokka kohti tulevaa.

 • Mitä sellaista teit kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?
Olin aikuisiällä ensimmäistä kertaa kokonaisella kesälomalla. Aiempina vuosina olen aina tehnyt töitä ja ottanut lisäksi yliopiston kesäopintoja. Oikea kesäloma oli ihan huippua pitää! Ja se tuli todella tarpeeseen.

 • Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutenavuotena tekemäsi lupaukset?
Minulla ei ole tapana tehdä lupauksia uutenavuotena. Mielummin teen elämää koskevia lupauksia ja muutoksia silloin, kun todella on niille oikea aika, paikka ja tarve.

 • Missä maissa vierailit?
Kävin vuoden aikana Ruotsin Tukholmassa, Portugalissa Sintran seudulla ja Italiassa Roomassa. Aivan käsittämättömän ihania reissuja kaikki. Jokainen matka oli käymisen arvoinen, ja sain tehdä ne parhaassa mahdollisessa seurassa. Yhden oman rakkaan kanssa, yhden ystävän kanssa ja yhden äidin kanssa.

 • Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä  nimenomaisesta vuodesta?
19.12.2016

 • Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?
Maisteriksi valmistuminen ja sen myötä työelämään kunnolla pääseminen.

 • Mikä oli suurin pettymyksesi?
Rakkaasta perheenjäsenestä ja ystävästä luopuminen. Pientä koiraystävää on kova ikävä. <3

 • Sairastuitko tai loukkaannuitko?
Valitettavasti vuosi on ollut näiden osalta hyvin vaikea.

 • Mikä oli paras ostoksesi?
Ehdottomasti meidän olohuoneen kruunu, uusi sohva. Olin niin onnellinen löytäessämme sen; divaani täydellisen värisenä ja kokoisena. Lisäksi se on vähän liiankin mukava. Sille kun päivällä istahtaa, saattaa löytää itsensä samasta paikasta vielä illalla.

 • Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Säästöön. Lisäksi matkoihin ja laadukkaaseen ruokaan. Matkat ovat vuoden kohokohtia, ja laadukas ruoka taas arjen luksusta sekä myös kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävää.

 • Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?
Olen ollut pöyristynyt siitä, miten itsekkäästi ja omaa napaa tuijottaen jotkut ihmiset toimivat. Suorastaan on pistänyt vihaksi välinpitämättömyys toisia kohtaan. (Pöyristyä on muuten aivan mahtava sana, yksi suosikeistani! Ihanan analyyttinen ja todella reaktiota hyvin kuvaava verbi.)

 • Mistä ihan todella, todella innostuit?
Työpaikastani. Ja sitten vähän kevyempänä asiana suomalaisesta puusta tehdyistä korviksista esim. Uhana Designilta. Niihin on tullut suorastaan päähänpinttymä, addiktio. Olen myös ollut erittäin innoissani jokaisesta vuoden matkasta. 

 • Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta vuodesta?
Hmm, nyt tuli paha kysymys tämmöiselle musiikista elävälle ja hengittävälle ihmiselle. Jos on pakko sanoa vain yksi, niin se on Adelen When we were young. Ehkä kauneimpia sävellyksiä ikinä.

 • Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Toivoisin, että olisin panostanut enemmän vapaa-aikaani. Jotenkin olen säästellyt akkujen lataamista vain lomille, ja painanut arkea ihan täysillä. Nyt sitten kosahti, kun koko joululoman olen ollut tähän mennessä flunssassa. Opin sen, että vapaa-ajan viettoon pitää oppia panostamaan myös arkena ihan oman jaksamisen takia.


 • Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Olisipa ollut vähemmän stressaamista ja sairastamista. Toiseen voi vaikuttaa jonkin verran itse, toiseen taas vähemmän.

 • Rakastuitko kauden aikana?
Rakastin (ja rakastan) palavasti elämäni miestä.

 • Mikä oli paras lukemasi kirja?
Olen lukenut vuoden aikana monta ihanaa ja hyvää kirjaa, mutta ykköseksi ehkä kiilaa Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät. Se on voittanut Finlandia-palkinnon jo vuonna 2014, mutta itse luin sen vasta tänä vuonna. Kirja oli moniulotteinen kuvaus monen ihmisen elämästä sekä siitä, kuinka pitkälle ja mihin suuntaan teknologiaa aletaan kehittää, ja miten siitä tulee yhä enemmän osa ihmistä. Itselleni siinä luotiin aikamoisia kauhuskenaarioita, mutta jokainen lukija toki päättää itse, onko kirjassa esitetty suunta vinoutunut vai ei. 

 • Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?
Tänä vuonna en ehkä niinkään löytänyt uutta musiikkia, vaan löysin vanhaa musiikkia uudestaan. Esimerkiksi Maija Vilkkumaan vanhasta tuotannosta on tänä vuonna viehättänyt moni laulu. Syksyllä tuli kuunneltua paljon Norah Jonesin vanhoja levyjä, talvella taas The Stavesia. Kaikki minulle vanhoja, mutta tänä vuonna olen löytänyt ne jotenkin erityisen vahvasti uudelleen.

 • Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?
Jos puhutaan ihan televisiosta tulleista sarjoista, niin ehdottomasti Pokka pitää (Keeping Up Appearances) on viihdyttänyt minua suuresti, ja Vain elämää kuului perjantai-illan kattaukseen. Muuta en oikein televisiosta katso. Netflix sen sijaan on tarjonnut paljon hyviä sarjoja. Teinkin syyskuussa kirjoituksen, jossa suosittelin sarjoja Netflixistä. Mainittakoon tässä helminä Downton Abbey, Isänmaan puolesta ja House of Cards, Orphan Black, Silta ja Jälkiä jättämättä. Oho, aika paljon. Enpä vissiin ole väsyneenä iltaisin tuijottanut himona sarjoja. 


 • Mikä oli vuoden paras elokuva?
Pakko sanoa kaksi. Kerro minulle jotain hyvää kirvoitti kyynelkanavat liikutuksesta, kun taas Florence hurmasi Meryl Streepin esittämänä ja sai nauramaan, hämmentymään ja myötähäpeämään.

 • Mitä halusit ja sait?
Sain viettää aikaa minulle rakkaiden ihmisten kanssa. Lisäksi sain toteuttaa kauan odotetun äiti-tytär-matkan, josta jäi paljon rakkaita muistoja.


 • Mitä halusit, mutta et saanut?
Mie en voittanut lotossa. Ei siinä vissiin kyllä voi voittaa, jos sitä ei pelaa. Silti haaveilen siitä kovasti.

 • Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?
Neljännesvuosisata tuli täyteen. Olin oman rakkaani, perheeni ja ystävieni kanssa. Ohjelmaan kuului sushin syömistä Wakkanai Sushissa, kahvittelua perheen kesken sekä illanviettoa ja herkuttelua ystävien kanssa. Huippupäivä siis. 

 • Kuinka määrittelisit tyylisi kuluneen vuoden aikana?
Olen hurahtanut entistä enemmän Marimekkoon. Ihan suorastaan höpsähtänyt. Vaikka Marimekkoa on ylläni enemmänkin viikottain kuin päivittäin, on vuoden sana minulla silti Marimekko. Ja laadukkaat kengät!


 • Mikä piti sinut järjissäsi?
Läheiset ihmiset. Erityismaininnat äidille ja poikaystävälle.

 • Mikä polittinen tilanne tai tapahtuma liikutti sinua eniten?
Vuoden aikana tehdyt poliittiset päätökset Suomen sisällä, jotka edustavat minulle vieraita kovia arvoja. Niiltä joilla on vähiten, viedään eniten. Opiskeluajat ovat edelleen tuoreessa muistissa, ja jo ennen opintotukien leikkauksia oli kuukausittainen raha niin pieni, ettei sillä tullut millään toimeen. Töitä tehtiin koko opintojen ajan, mutta niitäkin saa tehdä vain tiettyyn (pieneen) rajaan asti - vaikka opinnot etenisivät samalla ajallaan. Nimimerkillä nyt maksellaan Kelalle takaisin. Lisäksi leikkaukset koulutuksesta tuntuvat käsittämättömiltä. Melkein yhtä käsittämättömältä kuin se, että Donald Trump on pian Yhdysvaltojen presidentti. Ja minä kun luulin, että House of Cards on ihan liioiteltua fiktiota! Ei mitään verrattuna tähän!

 • Ketä kaipasit?
Kauempana asuvia serkkuja, jotka ovat hengenheimolaisiani. 

 • Mikä tai kuka yllätti sinut kuluneena vuonna?
Joidenkin ihmisten absurdit valinnat elämässä.

 • Mitkä viisi asia asetat itsellesi tavoitteiksi ensi vuodelle?
Oi että. Tavoitteita. Varata aikaa itselleni tärkeille asioille ja ihmisille, panostaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, lukea mahdollisimman monta tajunnanräjäyttävää kirjaa, nauttia ulkoilmasta valoisan aikana, sekä olla huolehtimatta asioista, joihin ei voi itse tai sillä hetkellä vaikuttaa. 


Näihin tavoitteisiin on hyvä päättää tämä kirjoitus. Ihanaa alkanutta vuotta kaikille. Toivottavasti vuosi 2017 olisi mahdollisimman monella unelmien täyttymyksiä tuova.

- Ilona


2 kommenttia:

 1. Mie varaisin heti sultta aikaa mulle! Oot rakas❤ Terkkuja&haleja rempan keskeltä! -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana! Mie kans sulta. <3 Tsemppiä kovasti remppahommiin, minun pittää tulla katsomaan miten siellä hommat edistyy. ;) Haleja!

   Poista