maanantai 26. joulukuuta 2016

Tunnollinen lomasairastaja

Kauan odotettu joululoma alkoi kaksi päivää ennen joulua. Sitä ennen kuukaudet ja viikot ovat olleet työntäyteisiä, joten lomailu on juuri tähän saumaan paikallaan. Mitenkäs sitten kävinkään, kun lomaa oli mennyt pari päivää? Heräsin joulupäivän aamuna pää ja kurkku kipeänä sekä nenä tukossa. Päivällä alkoi kolottaa lihaksia oikein kunnolla.  Vilunväreistä ja vetämättömästä olosta puhumattakaan. Alkoi tympäistä; miksi ihmeessä flunssan pitää iskeä juuri lomalla, kun pitäisi saada rentoutua! 

Sanotaan, että tunnolliset työntekijät sairastavat lomalla. Olen kaikin puolin aivan liian tunnollinen ihminen. Sellainen ylitunnollinen hölmö, joka stressaa pienestäkin virheestä tai tekemättä jättämisestä. Oikeastaan stressaa ja kantaa huonoa omaatuntoa, vaikkei virhettä tai tekemättä jättämistä olisi edes tapahtunut. Stressin ja huolen saa myös siitä, että alkaa miettiä, kuulostiko palaverissa joku sanavalinta tyhmältä. Tai siitä, onhan varmasti tehnyt parhaansa, vaikka huomaa todellisuudessa olevansa ihan puhki kaikesta tekemästään. Tunnistan itsestäni myös ajatuksen, että olisihan se nyt kamalaa sairastaa työaikana niin, että joutuu sairaslomalle. Kaikki joutuvat joskus jäämään töistä pois, mutta olen siitä joka kerta yhtä harmissani. Minuun pätee tämä moneen suomalaiseen juurtunut ajatus, että töihin mennään vaikka pää kainalossa.

Koko joulukuun ihmettelin, miten vältyin flunssilta ja mahataudilta, vaikka sitä oli liikkeellä kaikkialla ympärillä. Hetken kaikkivoipaisuuskuvitelmissani jo ajattelin, että ehkä olen immuuni tavallisimmille pöpöille. Heh heh, enpä ollutkaan. Pöpö vain odotteli kehossa, että pääsen lomalla sairastamaan. Ainakin siltä se tuntuu.

Moni sanoo sairastavansa aina lomalla. Nyt kun lomasairastaminen kosahti omalle kohdalleni, päätin ottaa selvää siitä, onko asialle oikeasti jokin tieteellinen selitys. Kirjastoon ei näin joulupyhinä (tai räkäisenä) pääse etsimään aiheesta tieteellisiä artikkeleita, mutta ainahan on Google. Valitettavasti en löytänyt kunnollisia, tieteellisiä julkaisuja asiasta. Sen sijaan lehtien kirjoittamia juttuja asian tiimoilta löytyi muutamia.
  • Ylen artikkelin  mukaan ei ole tieteellistä tutkimusta siitä, että ihminen sairastaisi lomalla enemmän. Tutkimuksessa on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että elimistön stressitila vaikuttaa vastustuskykyyn. Mikäli ennen lomaa töissä on stressihuippu, saattaa puolustuskyky kärsiä. Silloin voi helposti saada flunssan, joka alkaa oirehtia vasta, kun jäädään lomalle. Myös pitkään jatkunut stressi, ylirasitus ja kuormitus alkavat näkyä vasta, kun on aikaa levätä. 
Tämä kuulostaa järkeenkäyvältä ja tutulta. Ennen lomaa on töissä paljon tehtävää ennen, kuin voi jäädä hyvillä mielin lomalle. Päivät venyvät, ja koko ajan on keskeneräisiä asioita hoidettavana. Kehon puolustus heikkenee stressin vuoksi, ja lomalla ollaankin sitten sopivasti kipeänä. 
  • Aina yhtä luotettavan Iltalehden jutun mukaan ruotsalaistutkija Dan Hasson on sitä mieltä, että ihmisen keho pystyy siirtämään sairauksia siten, että sairaus puhkeaa vasta, kun sairastamiselle on aikaa. Tämä johtuu siitä, että immuunisolujen ja hermosolujen kommunikoidessa keho ymmärtää, ettei ole aikaa olla kipeänä. Pitkäaikainen stressi heikentää ihmisen kykyä taistella tauteja vastaan, ja Hassonin mukaan kipeäksi tuleminen onkin varoitus liiallisesta stressistä ja siitä, ettei keho pysty palautumaan. Hassonin ratkaisu lomasairasteluun on se, ettei työntekijä saisi ottaa muutamia viikkoja ennen lomaa vastaan ylimääräisiä työtehtäviä, ja pitäisi muistaa rauhoittua kunnolla jo viimeisinä työpäivinä ennen lomaa.
Olisi mielenkiintoista tietää, miten tämä tutkija on asiaa tutkinut. Hänen ajatuksensa kuulostavat aivan järkeviltä. Useamman asiaa käsittelevän lehtijutun perusteella voidaan todeta, ettei ainakaan yhtä totuutena pidettävää näkemystä tähän asiaan ole. Täytynee siis käydä perehtymässä asiaan tulevaisuudessa siellä kirjastossa, josta voisi löytyä luotettavaa aineistoa asiasta.

Oli lomasairastelun syitä sitten tieteellisesti todistettu tai ei, ollaan sitä nyt joka tapauksessa sairaana. Kaksi samalla alalla työskentelevää, lähipiiriini kuuluvaa ystäväänikin on. Kunpa tästä paranisi nopeasti, että pääsisi nauttimaan lomasta muualtakin, kuin sohvan pohjalta käsin.

Terveempää lomaa/vapaapäiviä kaikille muille!

-Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti