sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Mitä antaa joululahjaksi?

Ihanin päivä vuodesta, eli jouluaatto kolkuttelee jo kulman takana. Päivä alle kaksi viikkoa h-hetkeen, aivan huippua! Joulukuun alku on mennyt ihan hujauksessa, jotenkin pidennetty itsenäisyyspäivän viikonloppu sai ajan kulumaan todella nopeasti siihen, ettei aattoon ole enää kuin pari viikkoa!

Viime vuosista oppineena aloitin joululahjojen hankkimisen tänä vuonna jo kesällä. Jos kaikki läheisten muistamiset ostaa joulukuussa, tulee tilipussiin yhdelle kuulle melkoinen lovi. Siksi ajattelin tänä vuonna hankkia lahjat tasaiseen tahtiin sitä mukaan, kun sopiva  sattuu silmään. Silloin voi kätevästi hyödyntää myös pitkin syksyä tulevia tarjouksia, esimerkiksi Marimekon ystävämyynnin sun muut alennusmyynnit eri liikkeissä. Suosittelen ensi vuodelle samaa taktiikkaa myös muille - itselleni jäi joulukuulle vain pari lahjaa hankittavaksi, eikä siten tarvitse ottaa asiasta minkäänlaista stressiä! 

Jos kuitenkin tänä vuonna lahjojen hankkiminen on jäänyt joulukuun tälle puoliskolle, on vielä aikaa hankkia tai jopa tehdä läheisille kivat lahjat. Mielestäni tärkeintä on, että lahja on saajan näköinen ja hänelle tarpeellinen. Turhakkeita ei kannata ostaa kenenkään nurkkiin pyörimään. Se ei ole fiksua, ja on lisäksi epäekologista. (Meillä oli muuten työpaikan pikkujouluissa lahjan teemana turhake. Ideana oli siis tuoda kotoa jokin turhaksi käynyt esine. Lahjoja avatessamme sai huomata, että joskus toisen roska voi olla toisen aarre. Pari teen ystävää sai esimerkiksi lahjaksi teetä, jota joku toinen ei ollut tarvinnut. Toisaalta taas, toisen turhake on kaikkien turhake. Sain lahjaksi Tupperwaren esineen, jota pyörittelin pitkään käsissäni. Luulin sen olevan jonkinlainen rasia, jossa on monta kerrosta. Kuulin sitten, että kyseessä ovat jauhelihapihvimuotit hampurilaispihvejä varten. Nyt saan siis tehtyä täydellisen pyöreitä jauhelijapihvejä!:D)

Parhaimman lahjan keksii, kun tietää mitä lahjan saada todella tarvitsee. Jos pää lyö kuitenkin tyhjää, annan pari vinkkiä mielestäni hyviin joululahjoihin. Kaikille tuttuja ideoita ovat varmasti perinteiset pehmeät paketit, urheilukerrastoineen ja villapaitoineen. Jätän siksi ne tavallisimmat ideat tältä listalta pois.

  • Täydennystä astiastoon. Tällaista lahjaa arvostavat erityisesti nuoret, joilla koko astiasto ei ole vielä kaapissa. Arvokkaammissa astioissa yhden tai kahdenkin lautasen lisäys on aina plussaa. On tärkeää kuitenkin tietää, mitä astiastoa lahjan saaja kerää. Eri pari kuppeja ja kippoja löytyy joka taloudesta ihan tarpeeksi
  •  Laadukasta luettavaa. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin käpertyä joululomalla viltin alle hyvää kirjaa lukemaan? Jos et osaa päättää, mikä kirja miellyttäisi lahjan saajaa, voit turvautua esimerkiksi Finlandia-voittajiin. Ne ovat palkittuja kirjoja, eli taatusti laadukasta luettavaa. Myös lahjakortti Suomalaiseen kirjakauppaan ilahduttaa lukemisen ystävää. Itse olen ollut ihan mielissäni lahjakortista sinne - sopivalla hetkellä voi hakea arkeen luksusta valitsemalla romaanin ihan itse. Ja pienenä vinkkinä vielä, Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää on aika takuuvarma kirjavalinta naispuoliselle henkilölle.
  •  Yhteistä aikaa. Se lahjoista arvokkain. Toimii esimerkiksi itse tehtynä lahjakorttina, jossa on lupaus yhteisestä käynnistä suosikkiravintolassa (lahjan antajan kustantamana tietysti). Saman asian ajaa esimerkiksi konserttiliput tai leffaliput . Jos rahaa on käyttää enemmänkin, voi vaikka varata yhteisen hotelliloman viikonlopuksi.
  • Suomalaista designia. Yhä useampi arvostaa suomalaista designia. Marimekko ja Iittala ovat tyyleiltään pettämättömiä. Marimekolta löytyy lahjaksi vaikka mitä ihanaa, aina vaatteista keittiötekstiileihin, astioihin ja tyynynpäällisiin. Myös nuorten muotoilijoiden ja suunnittelijoiden tuotteita myydään monessa paikassa. Esimerkiksi Rovaniemellä niitä löytyy Korundin myymälästä. Korujen ystäville suosittelen Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja puukoruja, esimerkiksi Uhana Designilta. Niitä voi tilata esim. Katokon nettisivuilta.
  • Leivo lahja. Jos lahjan saaja on samalla paikkakunnalla, vie maistuva itse tehty lahja suoraan kotiovelle. Esimerkiksi jouluinen kakku tai itse tehty limppu ovat ihania lahjoja. Syötävän lahjan voi viedä vastaanottajalle jo ennen joulua, jolloin joulun makuja päästään maistelemaan ennen aattoa. Aatoksi kun on monessa taloudessa varattuna jo yllin kyllin ruokaa.

Siinäpä muutama idea joululahjoja pohtiville. Ihanaa ja stressitöntä joulun odotusta!

- Ilona


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti