lauantai 10. joulukuuta 2016

Kirjasuosituksia - oman hyllyni klassikot
Tässä postauksessa aion esitellä oman kirjahyllyni ikivihreät klassikot, joita olen lukenut vuodesta toiseen yhä uudestaan ja uudestaan. Nämä kirjat ovat siis klassikoita minulle, eivät välttämättä kaikille. Niin monta lukukertaa on jokaiselle näistä kirjoista minulle kertynyt, että uskallan suositella niiden lukemista myös muille.

Olen ollut pienestä pitäen oikea lukutoukka. Lukeminen on ollut rakkaimpia harrastuksiani jo ennen kuin opin oikeasti lukemaan - katsoin kuvia ja keksin tarinoita itse. Kun opin lukemaan, avautui minulle kirjojen kautta aivan uusi maailma. On ihanaa uppoutua kirjailijan luomaan uuteen ulottuvuuteen, ja unohtaa kaikki muu. Se oli ihanaa lapsena, jolloin odotin koulusta kotiin pääsyä, jotta pääsen lukemaan. Se on ihanaa aikuisena, kun voi rentoutua ja toisaalta oppia valtavan paljon asioita kirjallisuuden kautta.

Yliopisto-opintojen aikana kaunokirjallisuuden lukemisessa oli minulle enemmän taukoja, kuin koskaan aiemmin. Kirjastosta oli koko ajan jokin tenttikirja luettavana, tai piti kahlata kirjallisuutta tutkielmia varten. Lukuinto ei riittänyt siihen, että niiden lisäksi olisi tehnyt mieli ahmia muuta kirjallisuutta niin aktiivisesti kuin aikaisemmin. Tänä vuonna olen päässyt takaisin aktiivisemmin tämän rakkaan harrastuksen pariin. Odotan erityisen paljon joululomaa, jolloin aion pyhittää ainakin pari päivää ihan lukemiselle! <3

En (ainakaan vielä) esittele lukemiani kirjauutuuksia. Sen sijaan suosittelen kirjoja, jotka olen halunnut lukea yhä uudelleen ja uudelleen. Sellaisia kirjoja, joita ilman oma kirjahylly tuntuisi orvolta. Kirjoja, joihin on halunnut palata eri silmin erilaisissa elämäntilanteissa. Kirjoja, jotka tempaavat minut mukaansa maailmaansa, ja tekevät joka kerta yhtä suuren vaikutuksen. Sen pidemmittä puheitta, tässä ovat oman kirjahyllyni suosikkikirjat. Ehkä joku löytää näistä itseä kiinnostavaa luettavaa joululle.


1800-luvulla kirjoitetut kirjat

Minua todella viehättää 1800-luvulla kirjoitetut romaanit. Niissä vaan on sitä jotain, mitä monessa nykykirjallisuuden kirjassa ei ole. Olenkin sitä mieltä, että minun olisi pitänyt syntyä tälle ajanjaksolle. Taidan olla sielultani tämän aikakauden romantikko.


Charlotte Brontë - Kotiopettajattaren romaani

Kotiopettajattaren romaani (englanniksi Jane Eyre) on yksi minulle yksi rakkaimmista kirjoista. Luin kirjan ensimmäisen kerran teini-ikäisenä, ja olen lukenut sen säännöllisesti sen jälkeen useaan kertaan. Kirja on jokaisella lukukerralla yhtä mukaansatempaavaa luettavaa. Juoni on kutkuttava ja yllättävä, sekä kerronta rauhallisuudestaan huolimatta mielenkiintoista. On ihanaa, että tässä klassikossa on oikeasti luettavaa. Sanotaan vaikka niin, että sivuja on riittävästi.

Kotiopettajattaren romaani kertoo lapsena kaltoinkohdellusta Jane Eyrestä, joka lähtee nuorena aikuisena kotiopettajattareksi herra Rochesterin kartanoon tämän tyttärelle. Sen verran uskallan kertoa juonesta, että kirja on dramaattinen rakkaustarina, josta ei suuria tunteita ja käänteitä jää puuttumaan. Rakkauden lisäksi kirja käsittelee myös muita teemoja, kuten moraalia ja anteeksiantoa. Kirjasta löytyy myös aikansa feminististä pohdintaa, kun minäkertojana toimiva Jane ei suostu alistumaan mihin tahansa elämäntyyliin.

Jos pidät suurista tunteista, tarkasta ja yksityiskohtaisesta mutta mielenkiintoisesta kerronnasta, kutkuttavista juonenkäänteistä ja laadukkaasta kirjallisuudesta, suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti!


Jane Austen - Ylpeys ja ennakkoluulo


Ylpeys ja ennakkoluulo on toinen 1800-luvulla kirjoitetuista suosikeistani. Kaikki tässä romaanissa viehättää minua; henkilöhahmot, kerronnan tyyli, kuvaus aikakauden elämäntyylistä sekä loistava dialogi. Olen lukenut tätä kirjaa kymmenen vuoden ajan vähintään joka toinen vuosi. Varsinkin kesäisin tulee semmoinen olo, että pitää päästä lukemaan juuri tämä tarina.

Kirja kertoo Elizabeth Bennetistä, joka on aikaansa edellä oleva nuori nainen. Hän ei suostu mukautumaan siihen aikaan annettuun naisen perinteiseen rooliin, vaan on voimakastahtoinen oman tiensä kulkija. Hänen terävää ajatuksenjuoksua on ilo seurata kirjan ajan. Juonen pääteemana on Elizabethin ja varakkaan herra Darcyn monivaiheinen rakkaustarina. Lisäksi kirjassa seurataan Elizabethin siskojen tapahtumarikasta rakkauselämää. Perheenjäsenten persoonallisuuspiirteet on kuvattu mitä hauskimmalla tavalla!

Jos olet taidokkaasti kirjoitetun dialogin, rakkaustarinoiden, vanhahtavan kirjoitustyylin ja 1800-luvun ajankuvauksen ystävä, suosittelen tätä klassikkoa luettavaksi!Yhteiskunnallisia teemoja käsittelevät kirjat

Monet kirjahyllyni suosikeista käsittelevät jotakin yhteiskunnallista aihetta. Nämä kaikki kolme ovat teemoiltaan hyvin erilaiset, mutta kaikki ovat tehneet minuun syvän vaikutuksen.


Paulo Coelho - Veronika päättää kuolla

Veronika päättää kuolla on vaikuttava teos itsemurhaa yrittäneestä Veronikasta. Kirja kuvaa Veronikan elämää ja ajatuksia mielisairaalassa itsemurhayrityksen jälkeen. Tämä romaani on pysäyttävä, voimakas ja ajatuksia herättävä. Ainakin itseni se on saanut moneen kertaan miettimään omaa suhdettani elämään ja itseeni, ja arvostamaan asioita uudella tavalla.

Paulo Coelhon tyyli on kertakaikkiaan pettämätön. Rakastan hänen tuotantoaan, mutta Veronika päättää kuolla on ollut minulle merkityksellisin romaani häneltä. Vaikka kirja on  tekee kirjoitustyyli siitä sujuvaa luettavaa.

Suosittelen tätä kirjaa henkilölle, joka ei pelkää suurien teemojen käsittelyä kirjallisuudessa, vaan suo kirjan antavan myös todellista ajattelun aihetta.


Kathryn Stockett - Piiat


Piiat (englanniksi The Help) kertoo 60-luvun alussa valkoihoisten kodeissa työskentelevistä afroamerikkalaisista kotiapulaisista Mississippissä. Kirjassa kuvataan elämää ja arkea usean eri henkilön näkökulmasta. Kirjailija on onnistunut tuomaan monen henkilön äänen esille mitä hienoimmalla tavalla. Jokaisen eri henkilön kertomana koko kirjoitustyylikin muuttuu. Se tekee tekstistä eloisaa ja uskottavaa.

Tätä kirjaa lukiessa saa kokea kaikkien tunteiden kirjon: ihastusta, inhoa, sääliä, liikutusta, suuttumusta ja myötätuntoa. Riipaisevien, surullisten kohtausten vastapainoksi kirjailija on onnistunut ujuttamaan kirjaan huumoria. Eriarvoisesti kohdeltujen piikojen tarinat eivät ole helpoin aihe kirjailijalle; 60-luvusta on vielä pelottavan vähän aikaa. Afroamerikkalaisilla ei ollut minkäänlaisia oikeuksia valkoisiin nähden sen ajan Mississippissä. Kirja on onnistunut kuvaamaan sen ajan ihmisten yhteiseloa kaikkine vääryyksineen. Onneksi kirja käsittelee kuitenkin toivoa ja muutosta, jota tilanteeseen halutaan.

Tätä kirjaa uskallan suositella ihan kaikille. Ajatuksia herättävää, rohkeaa, riipaisevaa ja ajoittain humoristista luettavaa. <3


Khaled Hosseini - Leijapoika

Leijapoika (englanniksi The Kite Runner) on riipaiseva tarina ystävyydestä, moraalisista valinnoista ja isä-poika-suhteista. Kirjassa kuvataan värikkäästi Afganistanin kulttuuria ja perinteitä. Myös epäkohdat tuodaan esille - rotu- ja luokkaerot näyttäytyvät suurena osana kulttuuria.

Romaani kertoo kahden afganistanilaisen pojan ystävyydestä heidän asuessaan 70-luvun Kabulissa.  Amir on rikkaan isän poika, kun taas Hassan palvelijan poika sekä vähemmistöön kuuluva hazara. Poikien kerran lennättäessä leijoja, Hassan joutuu brutaalin väkivallan uhriksi. Amir näkee tilanteen, mutta ei tee mitään. 

Myöhemmin Amir pakenee isänsä kanssa Yhdysvaltoihin Talibanin tuhotessa vauraan Kabulin. Sen jälkeen kirja siirtyy kertomaan elämää maahanmuuttajana Amerikassa. Aikuisena syyllisyyden taakkaa kantava Amir saa mahdollisuuden koittaa hyvittää menneisyyden virhettään, ja hän palaa käymään talibanien hallitsemassa Afganistanissa.

Tämä kirja on todella lukemisen arvoinen. Ei ihme, että se on saavuttanut suurta kansainvälistä suosiota.Nostalgiset kirjat

J.K. Rowling - Harry Potter -kirjasarja

Voi että, miten joku kirjasarja voi olla niin älyttömän rakas. Olen kasvanut Harry Potterin kanssa alakoulusta lähtien. Hullaantuminen näihin mestariteoksiin alkoi jo ensimmäisen osan lukemisen aikana. Rakas äitini näki suuren kiintymykseni näitä kirjoja kohtaan, ja osti minulle jatko-osat aina niiden ilmestyttyä. Ei tarvinnut odottaa jouluun tai synttäreihin. Muistan edelleen vatsan pohjassa tuntuvan tunteen, kun sain uutukaisen Harry Potterin käsiini. Paksu kirja oli lapsella parissa päivässä luettu. Ja sitten alettiin lukea alusta uudestaan.

Maailmankuulu Harry Potter ei paljoa esittelyitä kaipaa. Ne ovat kuitenkin enemmän, kuin pelkkiä mielikuvitustarinoita velhoista ja noidista. Ne ovat mestarillisesti kirjoitettuja romaaneja, joihin on luotu käsittämättömän upea oma maailmansa. Tylypahkaan ja taikamaailmaan alkaa melkein uskoa Harry Pottereita lukiessa, niin uskottavan oloisesti Rowling on luonut koko kokonaisuuden.  Kirjoista löytyy isojen ja vakavien teemojen pohdintaa, hulvatonta dialogia, mahtavia hahmoja sekä inspiroiva juoni. 

Harry Pottereita voi lukea oikein hyvin myös aikuisena. Minä ainakin luen! <3 Ja jos olet katsonut vain elokuvat... Olet jäänyt paljosta paitsi. Viisasten kivi käteen, ja lukemaan koko sarja järjestyksessä!

Ps. Olen kirjoittanut uuden Harry Potterin toivekirjeeseen Joulupukille. En halua lukea kauan odotettua kirjaa arjen kiireiden keskellä, vaan uppoutua toiseen maailmaan lomalla viltin alle käpertyen, glögilasi kädessä ja suklaarasia vieressä...


Runokirjat

Tommy Tabermannin runot

Tunnustaudun runotytöksi. Rakastan runojen lukemista, ja suosikkejani ovat ehdottomasti Tommy Tabermannin runot. Tällä hetkellä minulla on kolme hänen runokokoelmaansa (Elämä ottaa kädestä, Runot 1970-2010 ja Rakkaudella). Runokirjoihin on ihana syventyä  uudestaan ja uudestaan. Eri elämäntilanteissa toiset runot kiehtovat enemmän, kuin toiset. Siksi niistä löytääkin aina vanhojen suosikkien lisäksi jotakin uutta. 

Tabermannilla on taito kuvata runoissaan elämän suuria ja pieniä hetkiä samaan aikaan mahtipontisesti, mutta myös äärimmäisen herkästi. Taitaakin olla sopivaa lopettaa tämä kirjoitus yhteen Tabermannin minulle rakkaimmista runoista.

Jotta pääsisi perille
on eksyttävä tieltä
Joka pääsee perille 
oppii
että hetken kuluttua
on taas jatkettava matkaa
Joka ei koskaan putoa raiteilta
ja mene rikki
jatkaa aina samaa rataa
ja on turvassa
suurelta murheelta
ja suurelta onnelta
Lukuiloa joulukuuhun toivottaen,

- Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti