sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki


Oi joulu, tuo vuoden tunnelmallisin, rauhallisin ja ihanin juhla! <3 On aika rauhoittua viettämään aikaa tärkeiden läheisten seurassa. Jouluun kuuluu monenlaisia tapoja ja perinteitä, jotka vaihtelevat ihmisestä, perheestä ja suvusta riippuen. On kuitenkin yksi asia, joka tuntuu olevan kaikille yhtä tärkeä. Mikäpä muukaan, kuin ruoka.

Kaikissa perheissä on omia jouluruokiin liittyviä perinteitä. Minulle juuri meidän perheen perinteiset ruokalajit ovat joulussa ihan must -juttu. Ja tietenkin äidin tekemänä. Koska eihän kukaan tee yhtä hyvää ruokaa, kuin oma äiti. Muutamassa ruokalajissa uskaltaudun äidin avuksi. Olisi minulle henkilökohtainen suuri kriisi joutua yhtäkkiä syömään jouluna jossakin muualla, kuin äidin keittiössä. Joulu kun maistuu minulle niin tietynlaisena. Ihanana, herkullisena, makuhermoja kutkuttavana. Jouluruokaan tulee siis suhtauduttua muunakin, kuin herkullisena ruokana. Se on osa juhlan viettämistä, ja siihen liittyy maku- , haju- ja tunnemuistoja aina lapsuudesta saakka. Ehkä siksi tietyt pöydän antimet ovatkin niin tärkeitä.

Syömme aina jouluaattona aamupäivällä riisipuuron. Se syödään luumukiisselin kera, ja kyljessä maistellaan jo hieman kinkkua leivän päällä. Yksinkertaista, mutta niin tärkeä ruokaperinne. Ja miten hyvältä riisipuuro maistuukaan harvoin nautittuna.

Lähes kaikista suomalaisista ruokapöydistä löytyy aattona kinkkua ja laatikkoruokia. Myös meidän perheen pääruoat noudattelevat perinteistä linjaa: kinkkua herneillä ja kastikkeella, lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa (peruna on tietenkin kaikissa lisukkeena). Lapissa kun asumme, kuuluu jouluateriaan meillä myös poronkäristys perunamuusin kera. Pääruoille ei kuitenkaan meinannut jäädä edes mahaan tilaa alkuruokien jäljiltä. 

Jälleen kerran hieman innostuimme alkuruokien kanssa. Lohta oli monessa muodossa: savustettuna, graavattuna, lohirullina ja lohivaahtona. Jo näillä olisi saanut mahansa ihan täyteen! Näiden lisäksi pääsimme herkuttelemaan pororullilla ja sienisalaatilla. Kotitekoinen sienisalaatti on ehkä parasta, mitä maa päällään kantaa. Syksyllä poimitut ja säilötyt sienet pääsevät sienisalaatin muodossa minun jouluruokien ykköseksi! Kuten minulla on tapana sanoa, olivat nämä alkuruoat yhtä makujen sinfoniaa. Suorastaan täydellistä. Pääruoka kinkkuineen ja laatikkoineen kuuluu jouluun, mutta kyllä melkein itselläni nämä alkupalat vievät voiton. Lisäksi tarjoiluihin kuului jokirapusalaatti, mutta sain herkkävatsaisena kiellon edes maistaa tätä chiliä sisältävää herkkua.


Jälkiruoan tekeminen oli kokonaan minun vastuulla tänä vuonna. Aiemmista vuosista oppineina emme tehneet kahvipöytään montaa sorttia. Masut ovat pinkeinä jo suolaisista tarjottavista, joten tilaa riittää juuri ja juuri pienelle makeapalalle. Halusin tänä jouluna kokeilla uutta aluevaltausta: upside down -juustokakkua. Kakun ideana siis on, että pohja onkin kakun kuorena, ja juustokakku on kuoren sisällä. Se näyttää ulospäin tavallisesta kuivakakulta, mutta sisus onkin mehevä juustokakku. Makuina kakussa maistui pipari ja appelsiini. Ihanan jouluisen makuinen! Eikä ollut edes niin vaikea tehdä, mitä kuvittelin. Kakku lähti hyvin vuoasta irti, vaikka ohjeessa sanottiin irroittelun vaativan kärsivällisyyttä. Onneksi kakku onnistui, sillä tein kertaheitolla toisen perheelleni ja toisen anoppilaan joululahjaksi. 
Kyllä ruoka tekee juhlan. Oli ihanaa saada syödä samoja herkkuja myös tänään joulupäivänä. Onneksi jotakin näistä jäi myös herkuteltavaksi vielä huomiselle. Tällaisiin makuihin ei ihan heti kyllästy.

Maukasta ja rauhaisaa joulua! <3

- Ilona


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti