tiistai 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän perinteitäItsenäisyyspäivä on mielestäni vuoden tärkeimpiä ja juhlavimpia päiviä. Monet juhlat, kuten vappu ja uusi vuosi ovat minulle monesti vähän pakkopullaa, mutta tällaisten oikeiden juhlien (eli itsenäisyyspäivä, joulun ja pääsiäisen) merkitys tuntuu vain kasvavan itselläni vuosien varrella. Tämä kirjoitus tulee olemaan tajunnanvirtaa ajatuksistani itsenäisyyspäivän perinteistä. 

Tänä vuonna juhlitaan 99-vuotiasta Suomea. Itsenäisyyspäivänä annetaan arvoa sotaveteraaneille ja sodassa maatamme palvelleille. He ovat arvostuksen ja kaiken kiitoksen ansainneet. Olisi tärkeä muistaa olla heille kiitollisia myös vuoden muina päivinä.  Katsoin Yleltä jotakin itsenäisyyspäivän lähetystä pari tuntia sitten. Siinä sotaveteraani kertoi, että oli kerran kysynyt bussikuskilta, mitä matka maksaa sotaveteraanilta. Kuski oli vastannut, että matka on sotaveteraanille ilmainen, vaikka bussiyhtiö menisi siitä konkurssiin. Vanha mies kertoi tämän selvästi onnellisena siitä, että arvostusta oltiin osoitettu tällaisella tavalla.

Minulla itsenäisyyspäivän viettoon liittyy yllättävän paljon perinteitä. Olen viettänyt lähes jokaisen itsenäisyyspäivän perheen kesken. Se on minulle yksi vuoden tärkemmistä perhejuhlista. On ihana kokoontua koko perheellä juhlistamaan Suomen itsenäisyyttä.

Itsenäisyyspäivän ohjelmaan kuuluu ehdottomasti katsoa Tuntematon sotilas. Tai ainakin sen pitää pyöriä televisiossa taustalla muun tekemisen ohella. Elokuva on niin tuttu (ja pitkä), että sen aikana kestää tehdä oheistoimintoja, kuten kutoa villasukkaa tai leipoa. (Kyllä, vapaapäivinä todella nautin tällaisista mummomaisista aktiviteeteista. :D) Lisäksi, itsenäisyyspäivän aikana pitää kuunnella ainakin kerran Sibeliuksen Finlandia kokonaisuudessaan. Siihen mestariteokseen ei sitten kyllästy koskaan! 

Itsenäisyyspäivänä minulla on tapana pohtia suomalaisuutta ja minulle Suomessa tärkeitä asioita. Tänään kävin ulkona ihailemassa -27 asteen pakkasessa upeaa talvista luontoa. Toivon todella, että Suomessa otetaan tulevaisuudessa vakavasti ympäristöasiat. Haluan, että myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan pakkaspäivistä puhtaassa luonnossa näillä leveysasteilla. 


llalla perinteisiin kuuluu katsoa Linnan juhlat. Mikäpä olisi mukavampaa, kuin napostella jotakin hyvää samalla, kun ihastellaan pukuloistoa ja pohditaan, miltä juhlaruoka siellä mahtaa maistua. Tänä vuonna aiomme syödä iltanaposteltavaksi täytettyjä herkkusienikääröjä ja vuohenjuustolla täytettyjä taatelikääröjä. Itsenäisyyspäivän vastaanoton lähetystä seuratessa on mukava myös pelata lautapelejä. 

Itsenäisyyspäivän perinteet liittyvät minulla siis rauhalliseen ja leppoisaan yhdessäoloon. Samalla ehtii pohtia myös itselle tärkeitä asioita Suomessa ja suomalaisuudessa. Suomessa on maailman mittakaavassa paljon asioita todella hienosti ja hyvin, mutta yhteiskunnastamme löytyy myös asioita, joissa on parannettavaa. Tällaisia asioita löytyy esimerkiksi tasa-arvoa ajatellen. On surullista, että vieläkin joudutaan puhumaan naisten eurosta, sekä taistelemaan nuorille naisille joka puolelta tuputettavaa, yksipuolista naiskuvaa vastaan. Haluaisin uskoa tulevaisuuteen, jossa tasa-arvo toteutuu kaikin puolin aidosti. 

Olen onnellinen siitä, että olen syntynyt Suomeen, ja saan asua itsenäisessä Suomessa. 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Ja onnea rakkaalle 99-vuotiaalle Suomelle! <3

- Ilona
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti