maanantai 5. joulukuuta 2016

DIY valohimmeliIhastuin viime kesänä Mikkelin Kenkäverossa vieraillessani valohimmeleihin. Tiesin jo siellä, miten paljon pitäisin sellaisesta omassa kodissani. Varsinkin pimeinä talvi-iltoina se toisi kotiin tunnelmallista valoa.

Syksyllä äitini yllätti minut, ja oli tilannut minulle paketin, jossa oli valohimmelin osat ja ohje. Yllätys oli enemmän kuin mieluisa! Kokosimme valohimmelin pari viikkoa sitten. Kokoamisessa on hyvä olla mukana kaksi ihmistä, sillä loppuvaiheessa toisen pitää kannatella himmeliä sillä välin, kun toinen tekee solmuja. Äiti oli koonnut oman valohimmelinsä jo aiemmin, joten sain häneltä kokoamiseen hyödyllisiä käytännön vinkkejä. Valohimmelin kokoamiseen kannattaa varata pari tuntia aikaa. Nyt joulun alla tuntuu sopivalta hetkeltä jakaa kokemus himmelin kokoamisesta täällä blogin puolella. 

Tarvikepaketin valohimmeliä varten voi tilata ainakin Taito Shopin nettisivuilta. Omani on 1-osainen ja pieni. Hintaa tarvikepaketilla on 59 euroa.  Melko tyyris valohimmeli siis, mutta onhan se kyllä hieno!

Valohimmelin tarvikepaketti on kompaktin kokoinen. Pieneen pakettiin on mahdutettu kaikki valohimmeliin tarvittava. Postipakettinakin tilattuna kyse ei siis ole valtavan kokoisesta paketista.

Pakettiin kuuluu läpinäkyvät muoviputket, siima, led-valosarja sekä ohjeet kokoamista varten. Olo oli kyllä hämmentynyt, kun levitteli tarvikkeet pöydälle. Siiman avullako koko homma pitäisi saada koottua!? Onneksi ohjeet olivat hyvät ja tarkat, sillä ilman ohjeita olisi kokoaminen ollut täysin mahdotonta.

Tarvikepaketin lisäksi kokoamisen avuksi tarvitaan maalarinteippiä ja kynä. Se on hyvä huomioida etukäteen, sillä asiasta mainitaan vasta pakkauksen sisällä olevissa ohjeissa.

Valohimmelin rakentaminen aloitetaan sillä, että himmeli kootaan muotoonsa muoviputkilla ja siimalla.Valot pujotetaan himmeliin vasta kokoamisen jälkeen. Ohjeissa on ensin yleisiä ohjeita kokoamisen tueksi. Seuraavalta sivulta löytyivät ohjeet muoviputkien kokoamiseen. Viimeisellä sivulla oli ohje valosarjan asettamiseen.


Putket siis kiinnitettiin toisiinsa yhden siiman avulla. Ohjeessa kerrotaan tarkasti, miten kokoamisessa pitää edetä. Siimaa ujutetaan ohjeen mukaisesti muoviputkien läpi tietyssä järjestyksessä. Esimerkiksi ensimmäisessä kohdassa on kuva siitä, miten kolme ensimmäistä putkea yhdistetään siimalla, ja laitetaan päähän solmu. Samalla siimalla jatketaan, ja yhdistetään mukaan putket 4 ja 5 ja solmitaan jälleen. Tärkeää on se, että putket pitää numeroida kokoamisen yhteydessä numerojärjestykseen samalla tavalla, kuten ohjeen kuvassa. Numeroiminen on helpointa toteuttaa maalarinteipillä. 

Solmimiseen sain äidiltä hyvän vinkin. Solmu kannattaa tehdä niin, että solmun kohtaan tehdään lenksu, tuodaan siiman pää läpi ja kiristetään. Sellainen solmu pysyy paremmin, kuin tavallinen.

Otin kokoamisen edetessä muutaman kuvan välivaiheista. Kun vertaa kuvia ohjeeseen, on helppo nähdä ohjeen olevan erittäin selkeä ja täsmällinen. Kuvassa näkyvät myös maalarinteippien palat, joissa on kunkin putken numero. Viimeisimmistä vaiheista ei oikein saanut kuvaa otetuksi, sillä toisen kädet pitivät himmelistä kiinni toisen solmiessa siimaa. 


Kun kaikki putket on yhdistetty siimalla, on valosarjan pujottamisen vuoro. Ja voi, siinä se homma vasta olikin!

Maalarinteipillä laitetut putkien numerot olivat sitä varten, että valosarja saadaan laitettua himmeliin oikein. Ensimmäisestä putkesta laitetaan läpi koko valosarja. Siinä piileekin tämän vaiheen työläys - aluksi pitää saada kuljetettua putkien läpi pitkä valosarja. On oltava varovainen, ettei sisällä oleva siima katkea valosarjaa asennettaessa.


Ohje valosarjan asentamiseen oli onneksi selkeä. Jotta valoja tulisi symmetrisesti kaikkiin putkiin, tulisi valot asetella tietyllä tavalla. Pitkiin putkiin tulee neljä valoa, ja lyhyisiin kaksi. Näin valoja on tasaisesti koko himmelissä. Kuten ilmeestä näkee, vaatii pujotustyö kovaa keskittymistä! Vaikka aluksi valosarjan pujottelu oli hidasta, nopeutui se koko ajan johdon lyhentyessä. 


Siiman lisäksi valosarjalla on tärkeä rooli himmelin koossa pysymisen kannalta. Heti, kun valosarja oli saatu pujoteltua, tuli himmelistä jämäkämpi.

Kun valosarja on laitettu himmeliin, otetaan maalarinteipit heti pois. Muuten niistä voi jäädä läpinäkyviin putkiin ikävät jäljet, joita on hankala rapsutella siististi pois. 

Koottuna valohimmelistä tuli juuri sellainen, kuin kuvittelin! Se noudattelee ihanasti perinteisen himmelin muotoa, mutta on siitä kuitenkin täysin moderni versio. On hienoa, että perinteisistä koristeista keksitään uusia versioita. Lisäksi, perinteiseen himmeliin nähden valohimmelillä on myös käytännöllinen funktio - koristeen ohella se on ennen kaikkea valo! 

Valot ovat kirkkaat, ja valaisevat pimeässä yllättävän kirkkaasti. Halutessaan valohimmeliä voi koristella laittamalla siihen roikkumaan kristalleja tai muuta bling-blingiä. Itse pidän sen aluksi selkeälinjaisena ja yksinkertaisena. Katsotaan, tekeekö mieli ajan mittaan alkaa tuunailla sitä enemmän. 

Valohimmelin ripustamista varten pitää olla katossa jonkinlainen koukku. Paketissa ei tule mukana ripustinlankaa tai vastaavaa, vaan se pitää hankkia itse. Itse ostin Eurokankaasta valkoista silkkinauhaa ripustamista varten.

Jos ihastuit valohimmeliin, on se ihana yhden illan projekti koota. Sen jälkeen siitä on kauniina sisustuselementtinä iloa pitkäksi aikaa! Kyllä itse tehty on aina itse tehty. <3


- Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti