tiistai 29. marraskuuta 2016

Rooma - osa 9 - Käytännön vinkit reissaajalle

Olen aiemmissa kirjoituksissani kertonut Roomassa näkemistäni nähtävyyksistä, sekä kertonut paikallisista ravintoloista. Ajattelin omistaa vielä viimeisen postauksen Roomasta sille, että kerron muutaman käytännön vinkin matkaajille omien havaintojeni pohjalta. 

 • Pakkaa mukaasi hartiat ja polvet peittäviä vaatteita. Oikeastaan kaikkiin nähtävyyksiin vaaditaan peittävä pukeutuminen. Hihaton toppi ei kelpaa, eivätkä myöskään shortsit. Pukeutua pitäisi vähintään t-paitaan ei-avaralla kaula-aukolla, miehillä pitkiin housuihin ja naisilla vähintään polvet peittävään alaosaan. Parhaimmillaan esimerkiksi kirkkojen auloissa oli ihan kuvalliset ohjeet siitä, minkälaisessa asussa sinne ei ole sopivaa tulla.


 •  Varaa aikaa jonottamiseen, kun käyt katsomassa suosituimpia ja kuuluisimpia nähtävyyksiä. Ei siis kannata suunnitella tiukkaa minuuttiaikataulua, sillä saatat joutua jonottamaan yllättävän pitkään jo yhteen nähtävyyteen. Kesäisin jonot ovat pisimmillään. Pitkää pinnaa, kärsivällisyyttä ja aikaa siis tarvitsee nähtävyyksien kiertämiseen.
 •  Kävellen on yllättävän lyhyt matka kierrellä Roomaa. Kartasta kannattaa toki katsoa, mitkä kohteet sijaitsevat lähellä toisiaan. Samassa kaupunginosassa on paljon nähtävää.
 •  Älä järkyty, jos eksyt. Rooman kartat olivat yllättävän epäselviä, ja pikkuruisia katuja ja aukioita piisaa. On siis hyvin mahdollista, että jossakin vaiheessa kartalla ei lue sitä pientä katua, jota pitkin kävelet. Pahasti on kuitenkin vaikea eksyä, sillä nähtävyyksiä ja kirkkoja on maamerkkeinä paljon.
 • Ota mukaasi parhaat kävelykenkäsi. Ne, joilla voi kävellä koko päivän ilman rakkoja ja jalkojen kipeytymistä.
 • Varaa aikaa siirtymiin. On nimittäin ihana kulkea paikasta toiseen, ja pysähdellä välille ihailemaan ja ihmettelemään. Matkan varrelta voi löytyä vaikka mitä mielenkiintoista. Saatat esimerkiksi nähdä ihan tavallisen näköisen, melko vaatimattoman rakennuksen. Rististä tunnistat sen kirkoksi. Astut sisään, ja huomaat siirtyneesi kaupungin vilskeestä rauhalliseen, mutta loisteliaaseen ja kullanhohtoiseen tilaan, jossa riittäisi nähtävää moneksi tunniksi. (Lisäksi siirtymiin kannattaa varata aikaa myös eksymisvaaran takia.)
 • Pidä omaisuudestasi tarkasti huolta metroasemilla ja metroissa. Paikalliset varoittelivat kovasti taskuvarkaista.
 •  Älä nouse mihin tahansa taksiin. Ainakin meidän hotellilta kerrottiin, että heillä on tietty taksiyhtiö, jota he käyttävät. Saat siis ehkä helpoiten luotettavan taksin hotellisi kautta.
 •  Varaa Vatikaaniin (Pietarinkirkko, Pietarinaukio, Vatikaanin museot ja Sikstuksen kappeli) yksi kokonainen päivä. Jonottaminen vie aikaa todella paljon, ja nähtävyydet ovat suuria. Ja on todellakin yhden kokonaisen päivän arvoinen paikka! <3
 • Ota hotelli keskeiseltä paikalta. Silloin et joudu matkaamaan pitkiä matkoja nähtävyyksiin, vaan voit kävellä.
 • Syö oikeaa italialaista pizzaa, pastaa ja gelatoa. Suomesta ei saa samanlaisia!

Tässä olivat tärkeimmät havaintoni minilomaltani. Toivottavasti niistä on jollekin sinne matkaavalle jotakin hyötyä. :)

Sydämeni sykkii Italialle, ja tiedän palaavani Roomaan vielä jonakin päivänä. Kaunis kaupunki, jossa koettavaa, nähtävää ja maisteltavaa riittää. Seuraavaa kertaa odotellessa! <3

- Ilona

   

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti