maanantai 5. syyskuuta 2016

Portugali - osa 9 - Pikavisiitit Lissabonissa ja Cascaisissa

Tämä tulee olemaan viimeinen kirjoitus viime kesän reissuista. Koska Rovaniemellä on jo kovin syksyistä ja viileää, on mukava palata Portugalin muistoihin vielä kerran. Ajatuskin siellä olemisesta lämmittää. 

Meidän oli matkan aikana tarkoitus tutustua paremmin Lissaboniin ja Cascaisiin, mutta ajanpuutteen takia ehdimme tehdä molemmissa vain muutaman tunnin vierailut. Jo pelkästään Sintrassa oli niin paljon nähtävää, että lähialuiden tutkiskeluun jäi vähemmän aikaa. Kerron kuitenkin päällimmäiset fiilikset näistä kahdesta pikavisiitistä, jotka kerkesimme tehdä.Lissabon


Sintrasta pääsi Lissaboniin helposti junalla. Reitti oli tuttu, sillä olimme tulleet Portugaliin Lissabonin lentokentälle, ja kulkeneet sieltä junalla Sintraan. Matkaa on noin 20 kilometriä, joten junalla sen taittaa nopeasti.

Ehdimme nähdä Lissabonista vain ydinkeskustan ja rantaelämää. Rantaan pääsi kävelemällä keskustan reunalle. Siellä oli paljon ihmisiä istuskelemassa ja viettämässä aikaa. Päivä oli lämmin ja kaunis, joten pariskunnat, perheet ja kaveriporukat olivat tulleet rannalle ihan ajan kanssa. Tunnelma oli ihanan kiireetön.
Korkkasin käyttöön Lissabonissa samana kesänä Tukholmasta hankkimani mekon. Mekko on yksi vaatekaappini suosikeista tällä hetkellä. River Islandilta ostettu mekko on päällä kevyt, sileä ja mukava. Ihastuin siinä myös leveään kaula-aukkoon ja kauniiseen kuosiin. Tämä mekko tulee olemaan päälläni vielä monet kerrat! 

Rannan ja keskustan välissä oli komea sisäänkäynti. Portti oli oikea katseenvangitsija kaikessa korkeudessaan ja mahtipontisuudessaan. Se oli myös selkeä maamerkki kaupungista päin merelle. Sintrassa ei oikeastaan ollut mahdollisuuksia ostoksiin, joten Lissabonissa halusin suunnata sinne, mistä liikkeet löytyvät. Harmi kyllä ehdin kierrellä vain pääkatujen liikkeitä, enkä ehtinyt löytää kaipaamiani yksilöllisiä ja söpöjä pieniä putiikkeja. Tein siis Lissabonissa muutamia täsmälöytöjä ketjuliikkeistä: Massimo Duttista, Zarasta, Mangosta ja Intimissimistä. Mallistot näyttivät Lissabonissa samoissa liikkeissä hyvin erilaisilta, kuin Tukholmassa viikkoa aiemmin. Samat liikkeet oli siis mukava kierrellä uudestaan. 

Lissabonissa ei harmi kyllä juuri jäänyt aikaa valokuvata tai käydä katsomassa nähtävyyksiä. Niitä olisi löytynyt pääkaupungista vaikka millä mitalla. Olimme käyneet viikon aikana kiertämässä niin paljon historiallisia kohteita muualla, että niistä oli tullut pieni ähky. Sillä hetkellä ei siis haitannut, että Lissabonin hienoimmat paikat jäivät näkemättä. Jälkikäteen se on hieman harmittanut. Täytyy vielä palata Portugaliin niin, että Lissabonissa oleskeluun jäisi enemmän aikaa.

Väkeä oli keskustassa paljon, joten olemista leimasi takaraivossa piilevä ajatus taskuvarkaista. Teki mieli pitää laukusta tiukasti kiinni. Sama juttuhan se toki on kaikissa isoissa kaupungeissa. Lissabon erottui kuitenkin aiemmista käymistäni suurista kaupungeista siten, että siellä kaupungilla nuorille turisteille tarjottiin huumeita. Ensimmäinen yritti olla hämy, ja esitteli ensin mukanaan olevia aurinkolaseja. Niistä kieltäydyttyämme siirryttiin tarjoamaan vähän toisenlaista kamaa. Moinen kaupustelu keskellä kirkasta päivää tuli aika järkytyksenä. Varsinkin se, että sama toistui useaan kertaan. Tämän kokemuksen jälkeen ei enää ihmetyttänyt se, että Lissabonin lentokentällä oli huomattava määrä poliiseja koirineen.

Muutamia kuvia ehdin ottaa kaduilta ohimennen, kun kuljimme juna-asemalta keskustaan. Rakennukset olivat vanhoja, ja tunnelma niissä viehättävä. Yleisilme kaupungin keskustassa oli ihan siisti, mutta osa vanhoista rakennuksista oli jo hieman rapistuneen näköisiä. 

Lissabonin päiväretki jäi harmillisen lyhyeksi, mutta sehän tarkoittaa vain sitä, että siellä täytyy päästä käymään uudestaan! 


Cascais

Cascais on Sintran läheisyydessä sijaitseva rantalomakohde. Sintrasta pääsi Cascaisiin suoralla bussiyhteydellä. 

Menimme käymään päiväreissun Cascaisissa sunnuntaina. Virhe! Ajattelimme käyttää päivän ottamalla aurinkoa rannalla. Kuvitelmissa oli kaunis ranta, aurinkotuolit, rauhallinen tunnelma ja kylmä juotava pöydällä. Kaikki tämä jäi kaukaiseksi haaveeksi. Sunnuntaina aurinkoa olivat meidän lisäksi tulleet nimittäin ottamaan sekä turistit että paikalliset. Rannat olivat siis ääriään myöten täynnä ihmisiä. Jokainen aurinkotuoli oli varattu, ja pyyhkeille sai etsimällä etsiä neliömetrin kokoista paikkaa väenpaljoudesta. Itse en sellaisesta väenpaljoudesta ja levottomuudesta nauti. Lopulta olimme rannalla vain tunnin. 

Kävimme hieman kiertelemässä rannan läheisyydessä, mutta rannalta ihoon tarttuneen ja jämähtäneen hiekan takia emme tohtineet mennä mihinkään sisätiloihin. Kävimme syömässä ja lähdimme bussilla kotiin. 

Todella moni on kehunut Cascaisia yhtenä ihanimmista paikoista, missä ovat käyneet. Meille taisi käydä niin, että kuumuuden ja ihmispaljouden takia paikka ei sinä päivänä päässyt oikeuksiinsa. Kauniiltahan siellä näytti, mutta päivä sattui olemaan levoton. Minun olisi kovasti tehnyt mieli käydä näkemissäni pienissä paikallisissa putiikeissa, mutta en kokenut olevani hiekkoineni asiallisessa kunnossa vaatteiden sovittamiseen.
 Kuten kuvista näkee, oli kaduilla söpöjä rakennuksia ja yksityiskohtia. Erityisesti minua viehätti rakennusten seinien värit ja kuviointi. Laatat sinisen ja valkoisen väreissä olivat koristivat useiden talojen seiniä.

Uskon, että Cascais on todellisuudessa ihanampi paikka, kuin pikainen vierailumme antoi ymmärtää. Olisi mukava päästä tutustumaan siihen paremmin rauhallisempaan aikaan.Tässä siis olivat postaukset Portugalista. Reissu oli kokonaisuudessaan ihana ja onnistunut. Ihmisten ystävällisyys, upeat nähtävyydet ja kauniit maisemat tekivät minuun syvän vaikutuksen. Ensi kerralla Lissabonin suunnalla reissaamiseen täytyy vain varata aikaa enemmän kuin viikko. Aion käydä samalla seudulla vielä jossakin vaiheessa elämää uudestaan. Niin paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta. Mutta sehän tarkoittaa vain sitä, että matka oli hieno!

Uusia reissuja odottaen,
- Ilona
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti