sunnuntai 14. elokuuta 2016

Portugali - osa 6 - Palácio Nacional de Sintra

Kävimme heti matkan ensimmäisenä kokonaisena päivänä katsomassa Sintran kuuluisimpia nähtävyyksiä: palatseja. Yhden päivän aikana ehdimme käydä kahdessa palatsissa ja yhdessä linnassa. Nähtävää näissä kolmessa kohteessa oli niin paljon, että niihin kannattaa todella varata koko päivä! Jonottamiseen ei onneksi tarvinnut ainakaan kesäkuussa varata aikaa.

Sintrassa on järjestetty hienosti mahdollisuus kulkea bussilla palatsien, linnojen ja muiden tärkeimpien nähtävyyksien välejä. Bussit lähtevät juna-aseman edestä, ja kulkevat tiettyä reittiä tiheästi. Bussipysäkeillä oli hyvin helposti ymmärrettävät ja yksinkertaiset (kuvalliset) ohjeet siitä, millä bussilla pääsee minnekin. Yksittäinen lippu maksoi pari euroa, ja koko päivän lippu rajattomalla matkustuksella 12 euroa.

Ensimmäisenä vierailimme historiallista vanhaa kaupunkia lähellä olevassa Palácio Nacional de Sintrassa. Tämä palatsi oli todistus siitä, miten ulkonäkö voi pettää. Ulkoa päin palatsi on yksinkertaisen näköinen. Palatsin tunnisti jo kaukaa sen kahdesta valkeasta ja korkeasta tornista.  

Palácio Nacional de Sintrasta teki mielenkiintoisen kohteen se, että se on parhaiten säilynyt kuninkaallinen asuinpaikka Portugalissa. Kuninkaalliset ovat asuneet palatsissa aina 1400-luvulta 1800-luvun lopulle. Kyseessä on siis historiallisesti erittäin merkittävä kohde.

Julkisivun pohjalta oletukseni oli, että palatsi on myös sisältä simppeli ja selkeä. Totuus oli kaikkea muuta! 

Palatsin huoneet olivat arkkitehtuurin, tarkan käsityön ja yksityiskohtaisen taiteen ilotulitusta. Huoneet ja salit olivat toinen toistaan upeampia ja koristeellisempia. Esteetikon silmä lepäsi jokaisen huoneen kohdalla pitkään!

Aina uuteen huoneeseen mennessäni nostin katseeni ylös. Huoneiden katot olivat taideteoksia. Suosikkini kaikista oli erilaisista joutsenia esittävistä maalauksista koostuva salin katto. Jokainen maalaus kehyksineen oli viimeistä piirtoa myöten viimeisteltyä ja kaunista jälkeä. Kokonaisuuden viimeistelivät kultaiset kattokruunut. Niska oli koetuksella, kun ei malttanut olla katsomatta ylöspäin jatkuvasti! 

Toinen suosikkikatoistani oli kullanhohtoinen, kupolimainen ja koristeellinen katto. Huoneen seinät koostuivat raikkaista valkoisista kaakeleista, joihin oli maalattu sinisiä kuvia. Yläpuolelle kohoava kultainen katto yhdistettynä koristeellisiin seiniin teki huoneesta yhden hienoimmista koskaan näkemistäni. Yksityiskohtien määrä lyö suomalaiseen arkkitehtuuriin ja pelkistettyyn tyyliin tottuneen turistin ällikällä! 


Palatsista löytyi myös vähemmän kullanhohtoisia huoneita, mutta kauniita olivat nekin. Ikkunoista oli näkymä hyvin hoidettuun puistoon. Puistoon ei harmi kyllä päässyt kävelemään, mutta sitä sai ihailla ikkunoista. 

Palatsin sisältä löytyi myös pieni, todella kaunis kirkko, jota pystyi katselemaan ylhäältä käsin. Jälleen kerran katto koristeineen vei huomioni ensimmäisenä. Kirkossa oli kaunis, hohtava valo, joka teki tilasta rauhoittavan.
Useimmissa palatsin huoneissa oli säilytetty myös alkuperäisiä huonekaluja. Kyllä sai hämmästellä sitä, miten upeaa jälkeä voivat ihmiset saada käsillään aikaan. Miten paljon aikaa on vienyt veistää puusta monimutkaisia, koristeellisia kuvioita huonekalun jokaiselle neliösenttimetrille! Ei voi kuin ihailla ja arvostaa näin taitavaa työtä.
On onni, että tällainen historiallinen kohde on säilynyt läpi aikojen näin hyvässä kunnossa. Ja että siitä pidetään huolta edelleen. On suuri rikkaus päästä näkemään omin silmin näin hieno paikka! 

Palatsia kierrellessäni tuli välillä epätodellinen olo paikan kauneudesta ja koristeellisuudesta. Ainakin tämä palatsi kannattaa käydä katsomassa, jos liikkuu Sintran lähistöllä!

Jatkoimme matkaamme Palácio Nacional de Sintrasta kohti   Castelo dos Mourosta. Heti palatsin edestä lähti suora bussiyhteys kohti linnaa. Seuraavassa kirjoituksessa siis kuvia ja asiaa linnasta! 


                       


              Palatsin pihalla oli helppo hymyillä. :)

       - Ilona


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti