maanantai 11. heinäkuuta 2016

Tukholma - osa 3 - Gamla stan, Gröna Lund ja Stockholm Quality Outlet


Tällä kertaa kirjoittelen samalla kertaa kolmesta eri kohteesta Tukholmassa. Vierailimme reissun aikana Tukholman vanhan kaupungin alueella, Gröna Lundin huvipuistossa sekä Stockholm Quality Outlet Barkarbyssä. Tässä tulee tarinointia ja kuvia näistä kolmesta paikasta.


Gamla stan

Käyntimme Gamla stanissa jäi melko lyhyeksi, sillä sadekuuroja tuli vähän väliä. Tällä kertaa meidät oli tehty sokerista - emme halunneet kastua. Sateen ilmaantuessa pakenimme sitä karkuun sisätiloihin. Onneksi tältä viehättävältä alueelta löytyy söpöjä pieniä putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita, joissa viettää aikaa. 


Lounaaksi nautiskelin vanhassakaupungissa jotakin hyvin ruotsalaista, nimittäin savustettua lohta ja lämmintä perunasalaattia. Yhdistelmä oli mitä herkullisin! Savustetut kalat ovat suurta herkkuani, ja lisukkeena ollut lämmin perunasalaatti kruunasi kokonaisuuden. Harmi kyllä, en ollenkaan muista paikan nimeä. Olisi pitänyt laittaa muistiin!

Olin ajatellut tehdä reissusta myös pidemmän ruokakirjoituksen, mutta matkalle ei sattunut tällä kertaa niin suositeltavia ravintoloita, että haluaisin niitä esitellä. Aivan kelvollista ja maukasta ruokaa jokaisesta ravintolasta sai, mutta ei hehkuttamisen arvoista. Tämä savulohi jäi mieleen herkullisimpana ruokana.

Ehdin sadekuurojen välissä napata muutaman kuvan Gamla stanista. Kuvat näyttävät hieman synkiltä, sillä sää oli mitä oli. Jollakin tavalla ne kuitenkin kuvastavat hyvin päivän tunnelmaa. 


Vaikka päivällä sää oli synkkä, olivat ruotsalaiset tapansa mukaan äärimmäisen ystävällisiä ja mukavia. On helppo olla ihmisten ympärillä, jotka säteilevät positiivisuutta ja hymyä. Hymyllä kun on sellainen taipumus että se tarttuu, oli sää mikä hyvänsä. :)

Tukholma on kaunis kaupunki vesistöineen ja vanhoineen rakennuksineen. Vanhojen rakennusten arkkitehtuuri ja värit ovat aina viehättäneet minua. Ehkä osa viehätyksestä johtuu siitä, ettei kotikaupungistani kauniita vanhoja rakennuksia löydy. Niissä vain on jotakin ihanaa. Nykyajan rakentamiseen voitaisiin ottaa mallia vanhasta ja kauniista arkkitehtuurista. Ainaiset laatikkomaiset kerrostalot alkavat jo kyllästyttää!

Tähän sateiseen päivään puin päälleni River Islandilta löytyneen valkoisen jakun, sekä Marimekon housut. Yhdistelmästä tuli väreiltään aika Suomi-henkinen, mutta haitanneeko tuo! :D
Jalkoihini löysin ihanat Cloun kengät. Päätin ostaa tänä kesänä vain yhdet balleriinatyyliset jalkineet, mutta sillä ehdolla, että niiden tulee olla laadukkaat. Nähdessäni nämä vaaleankultaiset nahkakengät hyllyssä, koin rakkautta ensisilmäyksellä. Sujauttaessani ne jalkaan ne tuntuivat niin ihanilta, ettei auttanut kuin suunnata kassalle. 

Vaikka sade meidät yllätti, vietimme mukavan iltapäivän Gamla stanissa. Onhan se vähän sellainen nähtävyys, jossa on Tukholman reissulla pakko käydä.Gröna Lund


Meille oli alusta saakka selvää, että tulisimme käymään reissun aikana Tukholman huvipuistossa, Gröna Lundissa. Niinpä suuntasimme Gamla stanin jälkeen hotellin kautta tähän laitteiden, hattaran, poppareiden ja kirkumisen maailmaan. Sekä minä että Tiina olemme niiden vähän hurjempien laitteiden ystäviä, joten kerrankin meillä olisi kaveri joka lähtee laitteeseen mukaan!

Gröna Lundiin oli helppo päästä ratikalla keskustasta. Suuvuimme sinne alkuillasta. Otimme saman tien rannekkeet, sillä yksittäisten lippujen systeemi oli hieman outo. Jokainen laite veisi 1-3 lippua, joten yksittäiset lippupaketin ostaminen olisi tuntunut hieman hassulta. Ranneke oli yksinkertainen ja selkeä ratkaisu.

Tiina suostutteli minut ostamaan lipun myös jonkinlaiseen kummitustaloon. No, tuollaisissa säikyttelyjutuissahan olen täysi pelkuri, Nipsu. Kassaneiti kuitenkin vakuutti, ettei kummitustalo ole liian pelottava. Siellä kuitenkin olisi ''eläviä kummituksia'', eli oikeita ihmisiä pelottelemassa. Ennen he olivat saaneet jopa koskea (??!!) talossa kävijöitä, mutta eivät enää. Ajatus tuntui karmivalta, mutta ajattelin selviäväni lapsille suunnitellusta kummitustalosta kunnialla.

Toisin kuitenkin kävi. Ensinnäkin, talo piti kulkea oman seurueen mukana. Olimme siis ainoat, joita peloteltiin yhdellä kertaa. Sellainen oli jo liian henkilökohtaista pelottelua minulle! Kuljimme pimeässä huoneesta toiseen. Huoneissa oli aina erilaisia ja liikkuvia nukkeihmisiä tai luurankoja, ja yhtäkkiä niiden seasta hyökkäsi pelottelemaan oikea ihminen. Rohkea Tiina kulki edellä, ja minä raukka paniikissa perässä hokien: ´´Milloin tämä loppuu, loppuispa tämä..`` Jonkin aikaa kummitustalossa oltuamme joku kävi kuiskaamassa möreällä kauhuäänellä korvaani: ´´Come here, come here``. Siinä vaiheessa, kun on jo karjahdellut paniikissa kaltereiden takaa säikytelleitä ihmisiä, oli tämä kuiskaus korvaan ihan liikaa. 

Olin niin onnellinen, kun pääsimme siitä hirveästä paikasta pois! En ymmärrä, miten pienet lapset uskalsivat käydä siellä peloteltavana. Tällaiselle herkkikselle se ei ainakaan sopinut. 

Kummitustalon kauhut kuitenkin unohtuivat, kun suuntasimme enemmän minua miellyttäviin laitteisiin. Kävimme vain muutamassa laitteessa, joten valitsimme ne hurjimmasta päästä. Koska aikamme huvipuistossa oli rajallinen, täytyi se käyttää tehokkaasti. 

Ensimmäinen vuoristorata oli vähän liiankin tehokas. Jonossa ihmisiä vielä hymyilytti. Kun katsoin vuoristoradasta poistuvien ilmeitä, olivat heidän hymynsä hyytyneet. Ihmettelin asiaa Tiinalle ääneen. 

Kun itse hetken päästä poistuin laitteesta, ymmärsin muiden hymyttömyyden. Taisin näyttää lähinnä säikähtäneeltä moisen ryöpytyksen jälkeen. Sisuskalujen järjestys laitettiin tässä laitteessa uusiksi. Saimme siis todella sitä hurjuutta, jota tulimmekin hakemaan! 

Tässä vaiheessa pahoittelen Gröna Lundista otettujen kuvien laatua. En voinut ottaa huvipuistoon järjestelmäkameraani mukaan, sillä laitteisiinhan moista kapistusta ei saa ottaa mukaan, eikä niin kallista vehjettä halunnut jättää vahtimatta lokerikkoihin laitteiden ajaksi. Kuvat on siis otettu kamerakännykällä, joten tarkkuuskin on sitä luokkaa. 


Tässä kuvassa näkyvä laite oli tämän huvipuiston korkein. Ja ihanin. Se näyttää hurjemmalta, mitä todellisuudessa on. Vaijereista roikkuu ikään kuin keinut, joihin istutaan. Keinut nousevat pikkuhiljaa ylös, ja ylös päästyään ne pyörivät melko hidasta vauhtia ympyrää. Näkymät olivat kerrassaan upeat, sillä korkealta näki koko Tukholman. Tai siltä se ainakin tuntui. Vauhti oli sen verran hidas, että näkymistä ehti todella nautiskella. Suosittelen tätä laitetta jokaiselle, joka noin korkealle vain uskaltaa. (Pakko myöntää, että ennen laitteeseen menoa varmistin työntekijältä laitteen turvallisuuden. Hän lupasi, etteivät keinut tipahda, kuten pelkäsin. Eivät tipahtaneet.)

Huvipuistossa oli ihanalla tavalla vanhan ajan huvipuiston tunnelmaa. Siis sellainen tunnelma, mikä vanhojen elokuvien huvipuistoista välittyy. Tietynlainen musiikki, valot, iltahämärä, ruoka- ja pelikojut olivat suoraan kuin vanhasta filmistä. Samanlaista tunnelmaa en ole muissa huvipuistoissa kokenut. Tosin viime huvipuistokäynnistäni on jo vierähtänyt tovi. Kävimme myös toisessa korkeassa laitteessa. Fritt fall oli nimensä mukainen laite. Kohosimme ensin ilmaan, minkä jälkeen laite syöksyi yhtäkkiä alas. Hauskaa tässä laitteessa oli, että tästä pudotuksen alkamisesta otetaan kuva, jonka voi halutessaan ostaa. Tiina osti kuvan, ja samaan hintaan sai myös tunnukset, jolla kuvan pystyi lataamaan tietokoneeseen tai kännykkään. Kätevää! Tässä se kuva sitten on. Minä puristan vasemmalla kädensijoista kuin viimeistä päivää, ja Tiina taas on pelkkää leijuvaa hiusta minun vieressä. Meno oli siis kova!
Gröna Lund oli ihana huvipuisto. Siellä voi käydä aikusten kesken, mutta se sopii erinomaisesti myös lapsiperheille. Suosittelen lämpimästi! Paitsi sitä ehkä sitä kummitustaloa... :D

Vielä yksi asia! Kannattaa tarkistaa Gröna Lundin sivuilta esiintyjälista! Ainakin kesäaikaan siellä näytti esiintyvän tiuhaan tahtiin nimekkäitäkin artisteja. Meidän oli alun perin tarkoitus käydä huvipuistossa silloin, kun esiintymässä olisi ollut Sabina Ddumba. Norwegianin peruutetun lennon ja siitä seuranneen reissun vuorokaudella myöhästymisen takia emme päässeet Gröna Lundiin tuona iltana. Jäi vähän harmittamaan.Stockholm Quality Outlet 


Halusimme ehdottomasti testata Tukholman outlet-kylän. Luimme netistä, että outlet-kylään pääsevillä kaupoilla on sopimus, jonka mukaan heidän täytyy myydä tuotteet vähintään 30% alennuksella normaalihinnasta. Tämä kuulosti meidän korviimme varsin houkuttelevalta!

Valitettavasti outlet-kylään oli hankala päästä. Normaalisti sinne kulkisi suorempi yhteys, mutta juuri nyt osa matkasta oli korvattu erillisillä busseilla. Meille ei missään vaiheessa selitetty kunnolla, miten pääsisimme perille. Onneksemme kysyimme neuvoa paikallisilta, jotka kehottivat meitä seuraamaan heitä, sillä heillä olisi sama suunta. Emme olisi selvinneet kahdesta bussin vaihdosta ja kävelymatkasta bussipysäkiltä outlet-kylään ilman heidän apuaan. Ihanat, ystävälliset ruotsalaiset! Tästä syystä en osaa kuitenkaan tarkempia ohjeita outlet-kylään matkaamisesta antaa. Bussien vaihtojen ja muun häsläyksen takia matkaamiseen meni tavallista enemmän aikaa, ja reitti jäi epäselväksi. Helpoiten tähän kaupungin ulkopuolella olevaan kylään olisi päässyt autolla, jossa on navigaattori.


Päästyämme perille koimme hienoisen yllätyksen. Outlet-kylän puitteet eivät olleet kovin hulppeat. Merkkiliikkeet sijaitsivat vaatimattoman näköisissä rakennuksissa. Rakennukset olivat matalia, puisia ja rivitalomaisia. Se oli hieman yllättävää. Liikkeiden valikoimassa ei kuitenkaan ollut valittamista. Erityisesti mieleen jäivät Nike Factory Store, Gant, Vagabond, Lacoste, The Body Shop, Odd Molly, Ecco, Boss, Tommy Hilfiger, Filippa K ja Triumph. Näiden lisäksi tälle pienelle aluelle mahtui myös lukuisia muita merkkiliikkeitä. Parhaat löydöt tein Niken tehtaanmyymälässä. Ja niitä voi jo todella kutsua löydöiksi! Mukaan tarttuivat esimerkiksi lenkkarit kahdellakympillä ja collegepaita kahdeksalla eurolla. Tässä myymälässä oli siis todella paljon halvempaa, sillä lenkkareiden lähtöhinta oli yli satasen ja paidalla kuudenkympin tienoolla. Muita tuotteita löysin pienemmillä alennuksilla. Pienemmätkin alennukset olivat kuitenkin vähintään sen luvatut -30% lähtöhinnasta. Jälkikäteen Suomen urheiluliikkeissä käytyäni melkein harmittaa, etten tehnyt sieltä vielä enemmän hankintoja. Suomessa ei saa alennusmyynnistä läheskään yhtä edullisesti Niken tuotteita, kuin täältä. Lisäksi, valikoima oli erittäin laaja.Hymy oli herkässä Nikellä tehtyjen löytöjen jälkeen. Muissa liikkeissä olin lähinnä katselulinjalla, mutta liikkeissä olisi voinut tehdä hyviäkin löytöjä. Ainut häiritsevä tekijä oli osassa liikkeistä se, että käytävät olivat kapeita ja ihmisiä oli paljon. Välillä siitä turhautuneena ei jaksanut katsella parhaita alerekkejä. 

Outlet-kylässä oli muutama ravintola, joten nälän yllättäessä pääsi syömään. Kaiken keskellä olevassa kahviossa oli myös ilmainen vessa kaikkien käytössä. 

Vaikka outlet-kylään oli hieman vaikea tällä kertaa päästä, oli vaivan arvoista. Toivottavasti junayhteyksien bussipätkät saadaan kuntoon pian, sillä tällaisille turisteille ilman apua perille pääseminen ohjeitta ja kartatta olisi ollut mahdotonta. 

Tässä olivat kirjoitukseni Tukholman matkasta. Reissu oli kokonaisuudessaan ihana ja onnistunut. Sain viettää monta päivää laatuaikaa rakkaan ystäväni kanssa, vietimme päivät meille mieluisan tekemisen parissa, näimme uusia paikkoja ja nauroimme paljon. Kolme päivää oli tiivis paketti nähdä ja tehdä asioita Tukholmassa. Suunnittelemamme neljäs päivä oli ollut erittäin tervetullut. Harmi kyllä lentojen perumisiin ei voi itse vaikuttaa. Ja niinhän se on, että matkoilla sattuu ja tapahtuu. Mielummin lennon vuorokaudella siirtyminen kotikaupungissa, kuin jotakin vakavampaa.

Tukholmaan täytyy kyllä päästä taas uudelleen. Tyylikäs, ystävällinen ja ihana kaupunki. Vielä kaiken lisäksi sopivan lähellä Suomea!

Kaikki vaan Tukholmaan vierailulle! :)

- Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti