lauantai 30. heinäkuuta 2016

Portugali - osa 3 - Sintraa matkalaisen silmin


Lissabonin lähellä sijaitseva Sintra oli loistava valinta lomakohteeksi. Tämä henkeäsalpaavan kaunis kaupunki tarjosi kävijöilleen upeita maisemia ja mieleenpainuvia nähtävyyksiä. Sintra on tunnettu palatseistaan, joita aateliset aikoinaan rakennuttivat sinne. Kauniiseen luontoon yhdistettynä nämä palatsit tekivät koko kaupungista satumaisen. Itse asiassa keksimme lähteä Sintraan nähtyämme sen listalla maapallolla olevista paikoista, jotka ovat kuin sadusta.

Sintra on myös yksi UNESCOn maailmanperintökohteista.  Sintran siis katsotaan olevan olevan arvokas ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle. Enkä ihmettele hetkeäkään; koko kaupungista palatseineen ja puistoineen pystyi näkemään ja tuntemaan paikan historiallisen arvokkuuden.

Tässä kirjoituksessa kerron ajatuksiani Sintrasta yleisesti; sen katukuvasta ja tunnelmasta. Tulen myöhemmissä julkaisuissa esittelemään tarkemmin Sintran läheisyydessä olevia paikkoja ja nähtävyyksiä.Katukuva


Sintran katukuvan täyttivät kauniit vanhat rakennukset, sekä runsas kasvillisuus. Upouusia, pinnoiltaan kiiltäviä rakennuksia en Sintrassa nähnyt yhtäkään. Vanhat rakennukset ja niiden arkkitehtuuri miellyttävät silmääni. Niissä on sitä jotakin. Erityisen ihania olivat rakennukset vaaleanpunaisen eri sävyissä. Erilaiset pastellivärit olivatkin suosituin väri taloille. Oli söpöä nähdä vaaleansinisiä, vaaleanpunaisia, mintunvihreitä ja vaaleankeltaisia rakennuksia vierekkäin. Mikä herkullinen kokonaisuus niistä muodostuikaan! Osassa seinistä oli myös mosaiikeilla tehtyjä yksityiskohtia. Ei siis ihme, että katuja jaksoi kierrellä ja katsella vaikka kuinka pitkään.

Sintran maasto on kumpuilevaa, joten mäkiä on paljon. Yhdistettynä mukulakivikatuihin suosittelen Sintrassa vieraileville mukaan otettavaksi omiin jalkoihin hyvin istuvat kävelykengät tai lenkkarit. Muuten saa kärvistellä jo ensimmäisenä iltana jalkapohjat kipeinä. Itselläni oli mukana Vansin lenkkarimaiset kävelykengät. Huomasin pitäväni niitä koko ajan jaloissani, sillä niillä jaksoi kavuta ja kävellä aamusta iltaan. Korkkarit olisivat näyttäneet toki näteiltä hellemekkojen kanssa, mutta nyt mentiin mukavuus ja hyvinvointi edellä. Väsyneillä ja rakkoja täynnä olevilla jaloilla ei tällaisessa ympäristössä olisi pitkälle pötkitty.

Maaston korkeuseroista johtuen myös vanhan kaupungin kujat olivat yhtä nousua ja laskua. Sinne oli kuitenkin fiksusti rakennettu portaita useaan paikkaan, mikä helpotti kulkemista. Historiallisen vanhan kaupungin alue oli ihan sievä, ja väkeä oli paljon. Itseäni se ei kuitenkaan oikein vakuuttanut. Se oli pieni, ja liikkeet olivat valikoimaltaan suppeita - lähinnä turistihöpötyksiä ja käsityöliikkeitä. Yksilölliset pienet putiikit jäivät puuttumaan. 


Puistot


Puistot olivat Sintran juttu. Kaupungin alueella oleviin puistoihin pääsi ilmaiseksi, ja niissä riitti katseltavaa ja kierreltävää. Palatsien ja linnojen puistoja pääsi ihastelemaan sisäänpääsymaksulla. Kaupungin  ilmaiset puistoalueet sijaitsivat historiallista  keskustaa lähellä. 

Puistoissa oli penkkejä, joissa pystyi istuskelemaan ja paistattelemaan päivää. Oli ihana ihastella eteläistä kasvillisuuden ja lajien määrien runsautta.  Puistoista pidettiin hyvää huolta, ja niissä näki aina työntekijöitä touhuamassa. 

On ilo sekä paikallisille että matkustajille, että tällaisia puistoja pidetään yllä. Ne lisäävät viihtyisyyttä, ja ovat hyviä paikkoja rauhoittaa mieli. Sintrassa oli paljon myös luonnonvaraista kasvillisuutta, joten puistot siihen lisättynä paikasta jäi hyvin vehreä ja elinvoimainen mielikuva.


Tunnelma

Kun saavuimme Lissabonista Sintran juna-asemalle, ensimmäinen ajatus oli harmitus muiden turistien määrästä. Sillä hetkellä asema ja sen edusta oli tupaten täynnä. Mietin, meneekö siis koko loma ihmispaljoudessa ja jonottaessa nähtävyyksiin, busseihin ja ravintoloihin. 

Onneksi tämä pelko ei käynyt toteen, sillä aseman ympäristö oli oikeastaan ainoa häiritsevällä tavalla vilkas paikka. Ja sekin sitä vain ajoittain. Muuten ihmiset olivat levittäytyneet ympäri kaupunkia niin, ettei ryysiksiä ollut. Jonottamiseen ei siis tarvinnut missään varata aikaa, mikä oli mukavaa.

Vaikka ihmisiä oli liikkeellä, oli Sintra silti rauhallinen paikka olla. Välillä suorastaan seesteinen. Siis vain hyvällä tavalla! Vaikka kaupungissa oli paljon nähtävää, oli siinä pikkukaupungin tunnelmaa. Nautin todella Sintran levollisuudesta ja rauhasta. Sellaisessa ympäristössä on itsekin helppo rentoutua.

Ihmiset Sintrassa äärettömän ystävällisiä. Vilpittömästi ja pyyteettömästi. He olivat avoimia ja avuliaita, mutta eivät ollenkaan päällekäyviä. Esimerkiksi ravintoloissa tarjoilijat kertoivat  menun sisällön ja palvelivat hyvin, mutta eivät yrittäneet viihdyttää turisteja, kuten esimerkiksi Espanjassa tuntuu monessa paikassa olevan tapana. Suomalaisena oli helppo olla Portugalissa, sillä jollakin hassulla tavalla portugalilaiset muistuttivat käytökseltään hieman suomalaisia. 

Eräs asia minut yllätti täysin. Nimittäin se, että kaikki asiakaspalveluun liittyvää työtä tekevät portugalilaiset puhuivat todella selkeää ja hyvää englantia. Oli helppo asioida, kun tuli ymmärretyksi ja sai ymmärrettävän vastauksen. Se helpottaa matkailijan elämää suuresti. Esimerkiksi se, että minulla on allergioita, on ollut monella matkalla suuri ongelma ravintoloissa kielitaitoisen henkilökunnan puuttuessa. Nyt tuntui turvalliselta syödä tilaamansa annos, kun tiesi tarjoilijan ymmärtäneen, mitkä ruoka-aineet eivät käy. 
Mainittakoon vielä, että Sintra oli kulkuyhteyksiltään kätevällä paikalla. Sinne oli Lissabonista noin puolen tunnin junamatka. Muita lähellä olevia kohteita ovat esimerkiksi Estoril, Cascais ja Cabo da Roca, joihin pääsi Sintrasta bussilla. Kulkeminen paikasta toiseen oli edullista, muutaman euron per suunta. Voi siis hyvin majoittua yhteen paikkaan, ja kierrellä päiväreissuja lähialueella. 

Sintra oli tunnelmaltaan ja ympäristöltään ihana paikka. Suosittelen lämpimästi vierailemaan siellä. Minun sydämeni se ainakin onnistui viemään. <3

Seuraavassa kirjoituksessa kerron Sintrasta löytyneistä ravintoloista. 

- Ilona


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti