keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Herkullinen sushi - makirullat graavilohestaSushi on minulle makujen ja ruokalajien aatelistoa. Jäin muutama vuosi sitten pahaan sushikoukkuun, ja takaisin ei ole ollut paluuta. Joku sellainen taika sushissa tuntuu olevan, ettei siihen kyllästy sitten millään. Sellainen pelottavakin ominaisuus sushilla tuntuu olevan, että sitä pystyy syömään vaikka kuinka suuria määriä tuntematta ähkyä oloa... :D 

Sushia on ihana syödä laadukkaissa japanilaisissa ravintoloissa, mutta sen tekeminen itse ei ole myöskään mikään mahdottomuus. Haluankin jakaa tänne sushiresepteistä suosikkini, jotta muutkin pääsevät tekemään ja maistelemaan näitä ihanuuksia. Näillä täytteillä tehdyt sushirullat ovat saaneet kotonani nimen herkkusushi, sillä ne ovat meidän kummankin suosikkeja.

Perinteisesti sushi valmistetaan raa'asta kalasta. Itse olen kuitenkin todennut, että itse graavattu lohi toimii sushissa erinomaisen hyvin. Suolalla kypsytetty lohi tuntuu hieman turvallisemmalta syödä, kuin täysin raaka.

Tärkein tarvike, jota sushirullien valmistamiseen tarvitaan, on bambumatto. Ilman sitä rullaaminen ei onnistu. Suuri investointi bambumatto ei ole. Se maksaa tavallisessa ruokakaupassa pari euroa, ja samalla matolla rullailee pitkään.

Syömistä varten on hyvä hommata puikot, jotta pääsee aitoon tunnelmaan. Lisäksi, haarukka hajottaa rullan rakenteen niin, että sitä on vaikea dippailla wasabissa ja soijassa.

Tähän sushiin tulee paljon täytettä, joten rullaaminen voi alkuun tuntua hankalalta. Pienellä harjoittelulla rullaus alkaa kuitenkin sujua. Aluksi voi harjoitella pienentämällä täytteen määrää, esimerkiksi jättämällä kurkun pois. 

Sushin vamistaminen ei sovi kiireiselle ja kärsimättömälle. Vaivaa ja aikaa tämän herkun tekeminen vaatii, mutta lopputulos on todella sen arvoista! Sushia on mukava tehdä vaikkapa ystävien tai perheen kanssa yhdessä; ennen herkuttelua sen valmistaminen on mukavaa ajanvietettä.

Sitten itse asiaan!

Ainekset:

250 g sushiriisiä
1 pkt merileväarkkeja (sisältää 5 kpl)
5 tl riisiviinietikkaa
1 t lsokeria
1 tl suolaa

n. 150 g lohta
kurkku
1 iso tai 2 pientä avokadoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria myllystä

soijakastiketta (Pirkan luomu soija on aivan huippua!)
wasabia 
 

Tee näin:


Sushin valmistusta edeltävänä päivänä laita lohi graavautumaan. Poista lohesta ruodot, ripottele päälle runsaasti karkeaa merisuolaa ja paketoi tiiviisti leivinpaperiin. Laita paketoitu lohi rasiaan ja jääkaappiin odottamaan yön yli.

 
1. Huuhtele ja keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Merkistä riippuen huuhtelu- ja haudutusajat vaihtelevat, joten parhaan tuloksen saat katsomalla pakkauksen kyljestä. Onnistunut riisi on sushin a ja o, joten keitä riisi huolellisesti ohjeen mukaan! Laita valmiit riisit jäähtymään laakeaan kulhoon. Riisin jäähtyessä valmistele täytteet.

2. Ota jääkaapista graavattu lohi. Fileoi lohi siivuiksi terällä veitsellä.

3. Leikkaa kurkku pitkittäin pitkiksi siivuiksi. Tarvitset viisi siivua. (Yli jääneet siivut voi pilkkoa ja käyttää vaikka salaattiin myöhemmin.)

4. Halkaise avokado ja poista kivi. Pyöräytä avokado kuorestaan pois ruokalusikalla ja viipaloi pitkittäin.


   

5. Pyöräytä myllystä mustapippuria tuorejuustoon ja sekoita. Lopputuloksen kuuluu olla pehmeän pippurinen, ei selkeästi pippurilta maistuva.6. Kun riisi on jäähtynyt, mausta se riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla. Sekoita ensin riisiviinietikkaan sokeri ja suola, ja kaada seos riisin joukkoon. Sekoita huolellisesti.

7. Aseta puhtaalle pöydälle tai tasaiselle, suurelle leikkuulaudalle bambumatto. Avaa varovasti merileväarkkien paketti, ja ota esille yksi arkki. Aseta arkki bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin.

8. Laita kulhoon kylmää vettä. Ota bambumaton lähettyville kylmä vesi, riisi ja täytteet.
  

9.  Ripottele 1/5 riisistä merileväarkin päälle lusikalla.10. Kasta sormet kylmässä vedessä. Taputtele riisi huolellisesti ja tasaisesti merileväarkkiin kiinni. Jätä ylä- ja alareunaan n. 1,5 cm tyhjää.11. Sivele tuorejuustoa arkin alareunaan.12. Aseta tuorejuuston alareunaan kurkku.

13. Asettele kurkun viereen lohiviipaleet.
14. Laita avokadot lohen päälle riviin.
15. Ja sitten haastavin osuus: rullaaminen! Tarkista ensin, että merileväarkki on bambumaton keskellä. Ota bambumaton alareunasta kiinni, ja ala rullaamaan hitaasti mutta napakasti. Sormilla kannattaa pitää samalla hieman täytteistä kiinni, etteivät ne karkaa. Koita tehdä rullasta mahdollisimman tiukka. Itse varmistan napakkuuden vielä ottamalla rullan bambumaton sisässä käsiin, ja puristelen varovasti rullaa kokoon.
16. Aseta rulla leikkuulaudalle ja leikkaa se viipaleiksi terävällä veitsellä. Sopiva paksuus on n. 2-2,5 cm. Jätä kantapalat tarjoiluista pois. Ne voi napsia ruoanlaittoruokana. ;)

17. Asettele valmiit sushit tarjoiluastialle. 

18. Toista sama neljälle muulle arkille.

19. Laita jokaista ruokailijaa varten soijaa omaan pieneen kulhoon. Wasabia voi laittaa esimerkiksi lautasen reunalle.

20. Puikot käteen ja nautiskelemaan!
- Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti