torstai 12. toukokuuta 2016

Vappu 2016


Suurena herkuttelun ystävänä pidän juhlapäivien tärkeimpänä elementtinä ruokaa. Menun suunnittelu on ensimmäinen asia, jolla aloitan juhliin valmistautumisen. Tänä vuonna päätin ystäväni kanssa tehdä vappubrunssin itse. Erilaisia brunsseja olisi ollut tarjolla monessa paikassa, mutta tällä kertaa halusimme suunnitella ja valmistaa brunssin alusta alkaen. Mikäs sen ihanampaa! 

Äkkiseltään voisi ajatella, että itse tehty brunssi tulisi kalliiksi. Ravintoloiden brunssit ovat kuitenkin vappuna melko hinnakkaita. Uskallan siis väittää, että hyvinkin kelvollisen brunssin saa tehtyä kotona jopa halvemmalla. Kun brunssin suunnittelee ja toteuttaa itse, saa loihtia juuri sellaiset makumaailmat, jotka miellyttävät itseä!

Lähdimme suunnittelemaan brunssia siltä pohjalta, ettei sen tarvitse olla perinteinen vappubrunssi. Oikeastaan ainoaksi perinteiseksi raaka-aineeksi valitsimme nakit. Nakkien muodoksi valikoitui nakkipiilot, eli voitaikinaan käärityt nakit. Jauhonakkeja emme kelpuuttaneet, vaan käytimme laadukkaita aitoja nakkeja. Nakkipiilojen lisäksi valmistimme suolaiselle puolelle halloumisalaattia ja ruisnappeja porotäytteellä. Makeiksi herkuiksi valikoituivat bebe-neliöt ja pannacotta. Bebe-neliöt olin tehnyt jo viikko sitten valmiiksi pakkaseen. Halusin kokeilla jotakin uutta pannacottaa, joten lopputuloksena tein valkosuklaa-bailey's pannacottaa. Halusimme pitää menun simppelinä ja sen kokoisena, että jaksamme sen kahteen pekkaan syödä. Onnistuimme mitottamaan ruoan määrän hyvin, sillä brunssilla oli sopivasti sekä suolaista että makeaa!
Kehittelin itse ohjeen ruisnappien porotäytteeseen. Vaikka pohjana on tuorejuusto, halusin saada täytteen makuun raikkautta tuoreella persiljalla. Nämä ovat ihania naposteltavia niin brunssilla kuin vaikka illanvietossa. Laitan pian erillisen postauksen täytteen ohjeesta. Pannacotta on yksi ihanimpia jälkiruokia. Sen lisäksi, että se on herkullinen jälkiruoka, piilee osa sen viehätyksestä sen helppoudessa; muutamassa minuutissa valmistunut seos laitetaan hyytymään tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin, ja ennen tarjoilua se vain nostetaan esille ja koristellaan. Simppeliä, helppoa ja nopeaa!

Tähän pannacottaan halusin yhdistää kaksi suosikkimakuani: valkosuklaan ja Bailey's kermaliköörin. Makuyhdistelmä oli makean mainio! Koristeena päällä olleet vadelmat toivat kokonaisuuteen sen kaipaamaa raikkautta. Tosin tällä sokerihiirellä olisi mennyt moinen makea herkku myös ilmankin... Hih! Laitan ohjeen myös tästä herkusta blogiin myöhemmin.
Vappujuomana maistelimme kuplivaa ja hedelmäistä Fiesta del Sol -juomaa. Makuna olivat mango ja passion. Pirtsakka väri ei hämää - myös maku oli kesäisen pirteä ja makea. Käytännössä juoma on viinipohjainen hedelmäcocktail, jossa alkoholia on 6,9%. 

Oikein mukava kilistelyjuoma kesälle siis! Virkistävää vaihtelua ainaiselle skumpalle, joka on vakiinnuttanut paikkansa ''ainoana oikeana'' juomana maljan nostamiselle. Tämä hedelmäinen uutuus oli oikein mukavaa vaihtelua sille. Tätä kesämakua myydään joissakin Alkoissa sesonkituotteena.


Brunssi on nopea valmistaa itse, kun mukana ovat useammat kädet, ja jotakin on tehty valmiiksi jo edellisenä päivänä. Mikä onkaan mukavampaa, kuin ensin puuhailla keittiössä yhdessä ystävän kanssa ja sen jälkeen istua omia valitsemia herkkuja notkuvaan pöytään kiireettömästi nautiskelemaan. Taustalle leppoisaa musiikkia ja puhelimet äänettömälle. Vain herkuttelua, parasta seuraa ja musiikkia. Suosittelen! :)

- Ilona


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti